18:30 ч.

13.09.17

4 мин.

0

17

0

Румен Радев: Някои политици искат да сме в лоши отношения с Русия /ОБНОВЕНА/

от редактор |

Румен Радев: Някои политици искат да сме в лоши отношения с Русия /ОБНОВЕНА/

Не искам повече правомощия, заяви държавният глава


Президентът Румен Радев отчете първите 8 месеца на поста си в интервю пред Нова тв.


"Всеки президент трябва да надгражда - това е смисълът на президентската институция, обобщи той. - , оценявайки първата част от мандата си като динамичен и много натоварен период. „Суверенитет, законност, външна политика" , бяха трите думи, с които президентът описа този период.


На въпрос дали те са липсвали преди него, Радев отговори: „Най-добре е, когато всеки президент надгражда. В това е смисълът и на президентската институция според мен".


Равносметката си за изминалите 8 месеца, от както заема поста, държавният глава започна с едни по думите му изрядни избори. „Това беше важно за цялото общество", отбеляза той. „Налагане на кохезионната политика в Римската декларация на Европейския съвет. Страшно важно за България. Мина с много убеждения, разбира се. Водене на една лоялна, но активна проевропейска политика", продължи президентът.


„Не мина и без налагане на вето на закони, които според мен ощетяват обществения интерес и българската природа, сезиране на Конституционния съд за СЕТА, отмяна на постановление 208, макар то да беше прието отново без да се съобразят с моя призив за много детайлен анализ на предизвикателствата пред националната сигурност.


Първи стъпки за преодоляване на кризата с Русия, реабилитация на българската история, а това означава и на нашето достойнство. Слагане на край на неуважителното отношение към историческите факти и много важно – решителни действия в защита на суверенитета на България – основен акцент на Българската армия, настояване за законови промени в областта на вероизповеданията и редица други дейности", изброи още държавният глава.


За проблемите на престъпността той обясни:


"Жителите на малките градове и села от години живеят в несигурност. Битовата престъпност е бич, не виждаме реални резултати от борбата с тази престъпност и това тревожи страшно много хора. Престъпността в България винаги е нагла. Бандата на „Наглите" е метафора на несигурността, в която живеят българите" заяви държавният глава. „Отвличанията са тревожен синдром, но нека все пак дадем възможност на органите на реда да си свършат работата. Детайлна информация може да очакваме от тях", каза още Румен Радев, но отбеляза, че отвлеченият Адриан Златков се завърна при семейството си след платен откуп за свободата си.


„Темата е трудна и коментарите тук най-добре да се правят от специалисти, от разследващите. Опитът показва, че трябва време наистина. Не е въпросът само на място да се пресекат, въпросът е тези хора да бъдат изправени пред съда. Това отнема време за събиране на валидни доказателства", коментира държавният глава.


„Надявам се и всички ние вярваме, че нашите органи на реда работят за пресичането на това негативно явление, защото то удря по имиджа на България. То всява отново и възражда страхове, това не е добре за обществото", добави Румен Радев.


Той коментира и отношенията с Русия.


"Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашият интерес, каза Радев в коментар за информациите за доклад за националната сигурност. - В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата национална сигурност, но основата теза изложена там е, че руските действия застрашават основната цел за единна, мирна и свободна Европа", подчерта Радев. „Не е зле да проследим в последните месеци, в които този доклад е изготвен какво са правили лидерите на тази единна свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин. Канцлерът Меркел поддържа непрекъснат диалог с Путин. Самата Меркел каза съвсем не отдавнаа, че не можем да говорим за сигурност в Европа, ако нямаме конструктивен диалог и отношения с Русия", посочи той.


„Премиерът Борисов и премиерът Ципрас съвсем наскоро заявиха, че България и Гърция ще бъдат мост между ЕС и Русия. Мисля, че най-точно го каза премиерът на Люксембург Ксавие Бетел – „време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия". Така че аз мисля, че нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси. Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашия интерес", коментира държавният глава.


Радев успокои и че няма да търси повече правомощия за своята институция - проблем, който често е тровил отношенията между Дондуков 1 и Дондуков 2.


"Не съм повдигал въпроса за повече права и няма да инициирам референдум за това, категоричен беше той. - Винаги съм твърдял, че трябва да търсим български решения на българските проблеми в рамките на българската Конституция. Нещата са абсолютно ясни и никога не съм коментирал, никога не съм поставял този въпрос", заяви Радев. По думите му балансът между властите е изключително важен и отбеляза, че президентът може да уплътни достатъчно своите правомощия със своите действия, със своето поведение.


Президентът заяви, че няма намерение да инициира референдум по този въпрос. "Това е нещо, което казах още по времето на моята кандидатпрезидентска кампания - аз заставам и ще се съобразявам с българската Конституция такава, каквато е в момента. Не съм повдигал въпросът за повече права, други изразяват своите опасения напоследък да не би президентът да има повече права", каза още Румен Радев. "Явно има политици, които трудно успяват да прикрият страха си от президентската република", допълни той


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:22 · 15.09.2017
Ne bagai radev isbrahme te da ni napravisch bogati da mahnesch koruoziata ot mutrite mutresite banditite ba bg
Потребител · 23:13 · 14.09.2017
Червените курви да лапат на педала Путкин меката пишка
ПОТРЕБИТЕЛ · 15:20 · 14.09.2017
СПОМНИ СИ И ЛИБИЯ. БЕЗ ВОЙНА НА НЯКОЙ ИКОНОМОКАТА ЩЕ РУХНЕ СКОРО И ТОВА НЕ Е РУСИЯ. ДРЕМЕ ИМ ЗА ЕМБАРГОТО. НАПРАВИ ГИ ПО- СИЛНИ И НЕЗАВИСИМИ ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС!
ПОТРЕБИТЕЛ · 15:18 · 14.09.2017
А КОЙ РАЗРУШИ СЪРБИЯ, ВИЕТНАМ И АФГАНИСТАН А СЕГА И СИРИЯ..... НЕГРАМОТНИКО? КОЙ ФИНАНСИРА ТЕРОРИСТИТЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ, КОЙ НАСТАНИ ВОЙСКИ В ПРИБАЛТИКА ПОЛША И ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА И РЕЦИПРОЧНО КОЙ Е ОКУПИРАНИЯТ И КОЙ Е ОКУПАТОРА??? СЛЕПЕЦ!
Потребител · 15:30 · 14.09.2017
@ПОТРЕБИТЕЛ КОЛКО СИЛИ СЕ ПОЛОЖИХА ЗА ДА ИЗКАРАТ ЧЕ В ИРАК ИМА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ И ДА СЕ ЗАПОЧНЕ ВОЙНА ЗА ПЕТРОЛ. ХИМИЧЕСКОТО ТАКА И НЕ ГО НАМЕРИХА И ТОВА НЕ БЯХА РУСНАЦИТЕ. ТЕ ПЕТРОЛ СИ ИМАТ В ИЗОБИЛИЕ.
Потребител · 10:22 · 14.09.2017
Всеки,който е против Русия не е истински българин, а слуга на вселенския нагъл агресор и злодеец фащ.
Потребител · 14:44 · 14.09.2017
@Потребител Всички комундета от БСП са рубладжии, но няма да им се получи!!!!!
Потребител · 09:21 · 14.09.2017
Гнус ме е вече от толкова много платени драскачи навсякъде тука. това, ме президентът е откровен русофил не е никаква идненада. Изненадващото е, че използва всеки повод да го изтъкне.
Потребител · 06:44 · 14.09.2017
АЗ СЕ ЧУДЯ ТЮФЛЕКА КАРАКАЧАНОВ НА КЪВ СЕ ПРАВИ.КУРВАТА С БЕЛИЯТ ПЕРЧЕВМ ВОЛЕН КЪДЕ СЕ КРИЕ.КЪДЕ СИ КУРВООО. КЪДЕ СИ КУРВВО.ДА НЕ СИ ЗАХАПАЛА НЕКОЙ РЯЗАН КУР ЧЕ ТАКА УПОРИТО МЪЛЧИШ
Потребител · 06:17 · 14.09.2017
ВСЕ ОЩЕ ИМАЛО ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ ПО ТАЗИ ЗЕМЯ КОИТО ДА НЕ МИСЛЯТ САМО ЗА СЕБЕ СИ И ЗА СВОЯТ ДЖОБ! БЛАГОДАРЯ ВИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ!!!! А НЯКОИ ОТ ДОЛУ ПИШЕЩИТЕ- ВЪРНЕТЕ СЕ В ТРЕТИ КЛАС ДА НАУЧИТЕ БУКВИТЕ НО С НАСТОЯЩАТА СИСТЕМА НА ОБРАЗОВАНИЕ И ИНТЕЛЕКТА ВИ.... Е ПОД ВЪПРОС :)
Потребител · 01:40 · 14.09.2017
сороски недоносен хермафродит се изказва, сори, изхожда на метеното. сорос еврейския фашист ти дава наклон, посерко.комуниста е бб, има си и билет, а ти си за доживотна присъда, щото няма гелотина
Потребител · 20:11 · 13.09.2017
До Гражданина-нeкомунист:очeвидно природната ти тъпота e в такова количeство,чe микроскопичният ти мозък нe я побира,затова трябва да я изложиш на публича показ!!!
Потребител · 19:53 · 13.09.2017
ГЕНЕРАЛЕ. КАЖИ ГО В ПРАВ ТЕКСТ . НЯКОИ ПОЛИТИЦИ ИСКАТ ДА ВКАРАВ БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ. ТАКА КАКТО ВКАРАХА ГРУЗИЯ И УКРАЙНА. ЦЕЛТА Е СВЕТОВНИЯТ БАНДИТ САЩ ДА НАСЪСКА ЦЕЛИЯТ СВЯТ СРЕЩУ РУСИЯ. А ПО КРОЙНАТА ЦЕЛ СА ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА НА РУСИЯ.
Потребител · 14:51 · 14.09.2017
@Потребител Русия вкара във война Грузия, Украйна, Сърбия Македония, Молдова, Сирия, Ирак..... следват КНДР, Балканите ......Путин върви по пътя на САДАМ!
Потребител · 19:37 · 13.09.2017
Пишман президента Румен Радев Решетников е руско мекере .Мястото му е в затвора на селяндура -комунист.
Потребител · 04:43 · 14.09.2017
@Потребител Турско мeкeрe гадно! Вън от България!
Потребител · 19:35 · 13.09.2017
РУ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент