Румен Радев: Някои политици искат да сме в лоши отношения с Русия /ОБНОВЕНА/

Не искам повече правомощия, заяви държавният глава

Румен Радев: Някои политици искат да сме в лоши отношения с Русия /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Президентът Румен Радев отчете първите 8 месеца на поста си в интервю пред Нова тв.

"Всеки президент трябва да надгражда - това е смисълът на президентската институция, обобщи той. - , оценявайки първата част от мандата си като динамичен и много натоварен период. „Суверенитет, законност, външна политика" , бяха трите думи, с които президентът описа този период.

На въпрос дали те са липсвали преди него, Радев отговори: „Най-добре е, когато всеки президент надгражда. В това е смисълът и на президентската институция според мен".

Равносметката си за изминалите 8 месеца, от както заема поста, държавният глава започна с едни по думите му изрядни избори. „Това беше важно за цялото общество", отбеляза той. „Налагане на кохезионната политика в Римската декларация на Европейския съвет. Страшно важно за България. Мина с много убеждения, разбира се. Водене на една лоялна, но активна проевропейска политика", продължи президентът.

„Не мина и без налагане на вето на закони, които според мен ощетяват обществения интерес и българската природа, сезиране на Конституционния съд за СЕТА, отмяна на постановление 208, макар то да беше прието отново без да се съобразят с моя призив за много детайлен анализ на предизвикателствата пред националната сигурност.

Първи стъпки за преодоляване на кризата с Русия, реабилитация на българската история, а това означава и на нашето достойнство. Слагане на край на неуважителното отношение към историческите факти и много важно – решителни действия в защита на суверенитета на България – основен акцент на Българската армия, настояване за законови промени в областта на вероизповеданията и редица други дейности", изброи още държавният глава.

За проблемите на престъпността той обясни:

"Жителите на малките градове и села от години живеят в несигурност. Битовата престъпност е бич, не виждаме реални резултати от борбата с тази престъпност и това тревожи страшно много хора. Престъпността в България винаги е нагла. Бандата на „Наглите" е метафора на несигурността, в която живеят българите" заяви държавният глава. „Отвличанията са тревожен синдром, но нека все пак дадем възможност на органите на реда да си свършат работата. Детайлна информация може да очакваме от тях", каза още Румен Радев, но отбеляза, че отвлеченият Адриан Златков се завърна при семейството си след платен откуп за свободата си.

„Темата е трудна и коментарите тук най-добре да се правят от специалисти, от разследващите. Опитът показва, че трябва време наистина. Не е въпросът само на място да се пресекат, въпросът е тези хора да бъдат изправени пред съда. Това отнема време за събиране на валидни доказателства", коментира държавният глава.

„Надявам се и всички ние вярваме, че нашите органи на реда работят за пресичането на това негативно явление, защото то удря по имиджа на България. То всява отново и възражда страхове, това не е добре за обществото", добави Румен Радев.

Той коментира и отношенията с Русия.

"Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашият интерес, каза Радев в коментар за информациите за доклад за националната сигурност. - В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата национална сигурност, но основата теза изложена там е, че руските действия застрашават основната цел за единна, мирна и свободна Европа", подчерта Радев. „Не е зле да проследим в последните месеци, в които този доклад е изготвен какво са правили лидерите на тази единна свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин. Канцлерът Меркел поддържа непрекъснат диалог с Путин. Самата Меркел каза съвсем не отдавнаа, че не можем да говорим за сигурност в Европа, ако нямаме конструктивен диалог и отношения с Русия", посочи той.

„Премиерът Борисов и премиерът Ципрас съвсем наскоро заявиха, че България и Гърция ще бъдат мост между ЕС и Русия. Мисля, че най-точно го каза премиерът на Люксембург Ксавие Бетел – „време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия". Така че аз мисля, че нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси. Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашия интерес", коментира държавният глава.

Радев успокои и че няма да търси повече правомощия за своята институция - проблем, който често е тровил отношенията между Дондуков 1 и Дондуков 2.

"Не съм повдигал въпроса за повече права и няма да инициирам референдум за това, категоричен беше той. - Винаги съм твърдял, че трябва да търсим български решения на българските проблеми в рамките на българската Конституция. Нещата са абсолютно ясни и никога не съм коментирал, никога не съм поставял този въпрос", заяви Радев. По думите му балансът между властите е изключително важен и отбеляза, че президентът може да уплътни достатъчно своите правомощия със своите действия, със своето поведение.

Президентът заяви, че няма намерение да инициира референдум по този въпрос. "Това е нещо, което казах още по времето на моята кандидатпрезидентска кампания - аз заставам и ще се съобразявам с българската Конституция такава, каквато е в момента. Не съм повдигал въпросът за повече права, други изразяват своите опасения напоследък да не би президентът да има повече права", каза още Румен Радев. "Явно има политици, които трудно успяват да прикрият страха си от президентската република", допълни той

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай