Румен Радев: Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт

Президентът стопира назначението на новия шеф на ВАС

Румен Радев: Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт | StandartNews.com

Премиерът пред камерите подава ръка и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват, обяви президентът Румен Радев, цитиран от "Фокус".

Оценявам усилията на премиера Бойко Борисов да поддържа диалог в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството. Трябва да е ясно, че не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те, продължи държавният глава.

Оставките на депутати, кметове, общински съветници са авариен изход, който до скоро потушаваше проблемите, но вече не работи. Трябва дълбоко и сериозно разследване от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и моделите. В цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, по-скоро се използва като трибунал срещу президента, допълни Румен Радев.

Въпросът е принципен. Днес върнах предложението за кандидатурата на Георги Чолаков за председател на ВАС на новия ВСС, който е носител на нова легитимност. Очаквам предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото. Имам такова право. Има си законови процедури, които казват буквално как трябва да бъде извършен този избор, каза президентът.

Това е смешно, не ме занимавайте, отсече той по повод мълчавата, че ще прави собствена партия.

Не приемам посланици да се бъркат в работа на българските институции. Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат. Така Румен Радев коментира думите на н.пр. Ерик Рубин, представител на САЩ у нас, че трябва да внимаваме с избора на изтребител на ВВС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай