Румен Радев: Искаме независими, а не недосегаеми магистрати (ОБНОВЕНА)

Законът за съдебната власт по никакъв начин не им ограничава правата, отсече президентът

Румен Радев: Искаме независими, а не недосегаеми магистрати (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Законът за съдебната власт по никакъв начин не ограничава правата на магистратите, отсече президентът Румен Радев по повод отказ да наложи вето на промените, които бяха направени. "Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Мисля, че в този дух е и целта на закона.  Това, че ще декларираш в коя организация членуваш, не означава, че има забрана за това членство. Това трябва да е ясно. Напротив. Това е един дух на прозрачност за практикуването на тази много важна професия", продъжи той, цитиран от "Фокус".

Изобщо не намирам, че това е привилегия. Имаше опит за привилегии през 2012 година, когато тогавашния президент наложи вето, само че там законът позволяваше да се връщат и да заемат длъжност с една степен по-висока. Тук говорим за същата степен на длъжност, така че не виждам привилегии, категоричен бе Радев за членовете на ВСС, които вече ще имат право да си избират къде да продължат да работят след изтичането на мандата им. 

Освен това, съгласно законите редица длъжности в държавната администрация се връщат след своя мандат на същите длъжности или равни по степен длъжности. Не виждам тук да говорим за никаква привилегия. Освен това по време на мандата не се извършват атестации, а без тях няма кадрово развитие. Нека да отчитаме и това. Означава ли това, че ние лишаваме тези хора, които са много важни, и поставяме някаква спирачка за тяхното развитие. Не трябва да го допускаме, каза държавният глава. 

Той коментира и решението за вето върху Закона за опазване на околната среда: - Никога не съм бил против бързото и експедитивно изграждане на важните инфраструктурни проекти, но това трябва да става при една добра законност и в никакъв случай нито един закон не трябва да подкопава устоите на правовата държава. Ако прочетете внимателно и самия закон и наложеното вето, ще видите, че в никакъв случай не атакувам въведения ускорен срок. Вярвам, че законодателят ще предостави такива условия, че да имаме и две съдебни инстанции, и спазване на този срок".

Проектът за антикорупционен закон в този вид няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Има широко разпространени слухове, че едва ли не има някаква уговорка между мен и премиера, че този закон вече е приключил като предложение и ще бъде приет. Имаме консенсус само за едно – че дирекция „Корупция" трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. До тук. Изобщо не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде точно този орган и как да се избира неговото ръководство. Мисля, че този законопроект в този вид - един механичен сбор от нискоефективни до момента структури, няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Както винаги съм твърдял – нужен е единен, независим орган, който да затвори цикъла – информация, сигнал, разследване, обвинение. Така ще се борим с корупцията според мен, каза още президентът

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай