Родители, подаващи сигнали срещу детските градини, водели политическа кампания

Родители, подаващи сигнали срещу детските градини, водели политическа кампания | StandartNews.com

Внимателно следя сигналите, която родителската организация подава от няколко месеца, направихме редица проверки и промени. След днешната конференция стана ясно, че става дума за политическа кампания не за гражданска инициатива. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на сигналите, които подава родителска организация срещу нарушенията в столичните детски градини и ясли.

По думите на Фандъкова изискванията, които имат тези хора имат, всъщност се изпълняват. „Те казват, че не се строят детски градини, че има недостиг на свободни места, като цитират район „Витоша". Казват, че няма планове за строителства в кв. „Манастирски ливади", абсолютно всичко, което прочетох досега като техни подадени сигнали е това, по което всъщност ние работим последните години", заяви Фандъкова. Според нея не трябва да се обобщават и атакуват всички директори на детски градини и училища в София, защото това е абсолютно неправилно. „Аз приемам това като политическа атака, смятам, че трябва да има прозрачност, направени са проверки и има санкционирани директори, но не трябва да се хвърля сянка върху работата на всички директори и учители," посочи още тя.

По думите ѝ вече е създадена работна група, която се занимава с това да направи списък с хронични заболявания, при които децата задължително трябва да се социализират. „Много колеги работят с деца с различни заболявания и образователни потребности, и аз не бих искала тези родители, които коментират тези въпроси, да се окажат в ситуацията, че тяхното дете има проблем и някой да го оспорва", коментира Фандъкова. Тя каза, че не трябва да приравняваме хората, които се грижат за нашите деца, с престъпници.

Директорите на детските градини, с които работим в момента, са в абсолютен стрес, защото цялото общество се отнася към тях, благодарение на внушения, като с престъпници., обясни още Йорданка Фандъкова. По думите й Столична община няма никакви колебание в това, когато установи нарушения, да прилага санкции, включително и такива за отстраняване. „Имаме директори и учители, които работят със сърце и душа и не бива да се обобщават, защото тези хора работят при трудни условия", коментира още тя. По думите й за 2006г. детските градини са посещавани от 32 хил. деца, а сега са 48 хил., като това са 16 хил. нови места и 180 млн. инвестиции насочени към тази дейност. „Детските ни градини като цяло са едни от най-добрите в Европа, аз лично никъде не съм видяла такъв дворец", каза Фандъкова при проверката на новоизградената детска градина в ж.к „Младост" 4.

Тя посочи, че ще продължават със строителството, подобряването на условията, както и модернизацията на старите сгради. „Полагаме усилия и за яслените групи, но трябва да ви уверя, че никъде в европейските страни няма изцяло покритие на яслената възраст", обясни Фандъкова. На въпрос дали се работи по схемата за получаване на финансова подкрепа за родителите, за чиито деца няма място в яслите, тя отговори, че това е стара идея на БСП. „Парите са от данъкоплатците, нашето виждане е, че е най-добре с тези пари да строим и децата да имат места в детските градини, от колкото да се изплаща такса от 60 лв." По думите й тези средства не могат да помогнат така ефективно на родителите при отглеждането на децата им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай