Рашидов подал сигнал, че НДК се източва

Отидох в отпуск и като се върнах, вече не бях принципал, каза бившият културен министър

Рашидов подал сигнал, че НДК се източва | StandartNews.com

"Когато аз поех НДК, положението беше простичко - в сметките на Двореца имаше 3 милиона лева печалба, малко по-късно станаха 9 милиона. Така го наследи Боршош". Това разказа бившият министър на културата, сега шеф на ресорната комисия в парламента, Вежди Рашидов пред Би Ти Ви.

"Имаше предложение Мирослав Боршош да управлява НДК, аз го назначих", каза Рашидов, уточнявайки че това е станало по време на втория му мандат. "Оли Груева има много опит, беше шеф на културния център в Берлин и затова я назначих за втори директор на НДК. Много скоро тя ми подаде сигнал, много притеснена от недостига на заплати. Аз управлявах едно министерство на културата за цяла България, в което има 140 души, а в НДК работят 300. Направих проверка и поисках финансов отчет от Боршош. Оказа се, че разходите са по-високи от приходите и НДК работи на дефицит. Подадох сигнал. Заминах на почивка и като се върнах вече не бях принципал", разказа Вежди Рашидов.

Той нарече "манипулация" културните постижения в Двореца. По думите му там са се харчили огромни пари за реклама, направен бил опит да се представи как с ремонта на две зали и провеждането на две представления "едва ли не сме оправили българския театър". В НДК били давани по 30 000 лева хонорар за една вечер, докато за постановката "Хъшове" на Александър Морфов в Народния театър, която 5-6 сезона поред пълни залата, едва се събрали 10 000 лв. хонорар за година, разказа Рашидов.

"Целта беше да бъде неглижирано Министерството на културата. Много пари за реклама там, а аз се гърчех откъде да намеря 1000 лева да направим покрива на едно читалище, че течеше. Управлявах 50 театъра, 4300 читалища, 3 милиона лева съм дал за българската книга", добави Рашидов. И призова по темата НДК да бъдат оставени компетентните органи да си свършат работата.

По повод скандала с "чинията" на Бузлуджа, Рашидов коментира: "Партиите не могат да имат паметници. Могат да имат в централите, вкъщи, но паметниците са държавна собственост и се стопанисват от държавата". "Г-жа Нинова може да каже каквото си поиска. Позицията на правителството за "Бузлуджа" е, че паметникът е държавен.

Паметниците на българска земя са единствено национални паметници. Валери Симеонов е прав. Ако Нинова вземе Бузлуджа, то Симеонов да вземе Шипка", каза още Вежди Рашидов. Според него "Нинова прави политически игри и евтин пиар. Нито партията може да го вземе, нито държавата. Трябват минимум 30 милиона инвестиции, за да го стегнат". От къде ще ги извадят?, попита председателят на комисията по култура в НС. Според него подпалването на крана, който демонтира паметника пред НДК, е "най-искрена вандалщина". Но даде да се разбере, че е против премахването на монумента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай