Радев в Западните покрайнини: Има нов дух в отношенията ни със Сърбия

Радев в Западните покрайнини: Има нов дух в отношенията ни със Сърбия | StandartNews.com

"Безпрецедентна, откровена и ползотворна". Така българският президент определи срещата между него и сръбския му колега Александър Вучич с българското малцинство в Димитровград. В рамките на двудневното посещение на държавния глава в Сърбия двамата посетиха крайграничния град.

Радев отбеляза, че съдбата на това малцинство е изключително важна не само за България, а и за Сърбия, и за двустранните ни отношения, и за европейската перспектива на Сърбия. "Между мен и президента Вучич има отношения на близост, конструктивност и пълна откровеност. Ние знаем проблемите, има нов дух в нашите отношения, има ангажираност на българската държава, личен ангажимент на президента Вучич, но трябва тук да има спазване и на сръбските закони", обяви Румен Радев.

"Такива срещи може би могат да ускорят някои неща, които са нужни на хората, преди всичко в сферата на икономическото развитие. Самото желание да се дойде тука, да се види какви са проблемите показват, че България има желание да помогне и има желание да се подобри положението тука", допълни българският президент.

"Срещата на двамата президенти с българската общност в Западните покрайнини е знакова. Ще бъдат обсъдени конкретни въпроси. Ние всички очакваме, че това наше национално малцинство ще усети по силната подкрепа на сръбската държава", допълни Радев. Според него понякога нетърпението да се свърши нещо води до някои нелепи ситуации - като задържането на двете паметни плочи или задържането на медиците ни. "Да си гражданин тук с българско самосъзнание означава да бъдеш лоялен и към законите на държавата, в която живееш", отбеляза българският държавен глава.

Той каза, че е призовал за по-голямо единство в българското национално малцинство като общност тук, както и в Националния съвет на българското национално малцинство, защото от това единство зависи до каква степен и сръбската, и българската държава могат да се ангажират с решаването на проблемите. Той благодари на президента Вучич и го поздрави за лидерството му и политическа отговорност да се работи заедно за постигне на пълно историческо помирение, за решаване на проблемите на националното ни малцинство, за развитие на отношения в дух на приятелство.

След срещата стана ясно, че сръбската държава ще увеличи годишната субсидия за българските медии в страната. Става въпрос за 9 медии на български език, които вече ще получават 535 хиляди евро годишна субсидия, което е 3 пъти повече от досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай