Радев призова за засилване на инвестиционното сътрудничество с Китай

Радев призова за засилване на инвестиционното сътрудничество с Китай | StandartNews.com

Партньорството в икономиката и инвестиционното сътрудничество между България и Китай имат голям потенциал за развитие и в краткосрочен план двете държави следва да предприемат конкретни стъпки за неговото реализиране.

Това беше общата позиция на президента Румен Радев и зам.-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин, които проведоха среща на „Дондуков" 2.

Дзиенмин е на посещение в България за участие в Четвъртата среща на местните лидери на страните от инициативата „16+1", която се провежда в София и във водената от него делегация са включени представители на 15 водещи в своето развитие китайски провинции.

Създаването на Глобален център за сътрудничество в София, който да проучва европейското законодателство и да оценява риска при осъществяването на инвестиционни проекти от Китай в ЕС, в сътрудничество със страните от „16+1", също беше обсъдено на срещата.

Идеята на българския президент за създаването на този център, изразена на срещата с министър-председателя Ли Къцян у нас през юли тази година, се оценява високо от китайското държавно ръководство и ще продължат консултациите за неговото осъществяване, увери Цао Дзиенмин. По думите на президента Радев със създаването на центъра ще бъдат насърчени и сътрудничеството в сферата на науката и образованието между България и Китай.

Държавният глава подчерта също така, че страната ни може да предложи най-добрите условия за инвеститорите в Югоизточна Европа и призова за увеличаване на инвестициите от Китай в страната ни в областта на науката и образованието, информационните технологии и селското стопанство.

„Гражданите очакват конкретни резултати от нашето сътрудничество", заяви държавният глава и отново открои значението, което ще има откриването на пряка въздушна линия между България и Китай за увеличаване на контактите между бизнеса и стимулиране на туризма.

За България Китай е важен партньор и ние високо ценим историята, културата и традициите на вашия народ. Именно те са най-важната основа, на която се развиват нашите отношения и отличният политически диалог на всички нива, подчерта държавният глава Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай