Радев покани френския бизнес да инвестира в България

Посрещнаха президента в ЮНЕСКО със "Заповядайте, това е българска територия"

Радев покани френския бизнес да инвестира в България | StandartNews.com

Във втория ден от посещение си във Франция президентът Румен Радев се срещна с водещи френски компании от авиационната промишленост, земеделието и производството на храни и отбраната.

В срещата участваха представители на AIR France, Latecoere, Malterie Soufflet, Total, Nexter, Dassault Aviation, Thales, както и френският клон на Coca Cola.

Държавният глава покани компаниите да засилят технологичното и индустриално сътрудничество с България, както и производството си у нас. В срещата участваха представители на Air France, производителите на компоненти за Еърбъс и други.

България не е голяма по броя на своето население, а с качеството на младите хора и работната си сила, посочи президентът и припомни, че българските младежи винаги заемат първите места на международните олимпиади по информатика и математика, а секторът на информационните и комуникационните технологии е сред най-бързо развиващите се у нас. Държавният глава посочи, че дълги години страната ни е била подценявана заради различни проблеми, но днес е член на Европейския съюз, което е фактор за политическа и икономическа стабилност и за привличането на повече инвеститори.

Като конкуретни предимства на България, Румен Радев открои ниския корпоративен данък, ниските разходи за установяване и производство, реформираща се дуална образователна система, стабилните макроикономически показатели и преди всичко качеството на работната сила. „Географското разположение на България осигурява достъп не само до общия пазар на ЕС, но и до пазарите на съседните региони", отбеляза президентът и подчерта възможността летище София да се превърне в логистичен център за авиационен ремонт и поддръжка в Югоизточна Европа.

Според представителите на бизнеса страната ни е водеща по отношение на квалификацията на своите работници в региона на Югоизточна Европа. Те представиха пред българския държавен глава дейността на своите компании, както и намерението си за установяване на сътрудничество с български фирми или разширяване на своя бизнес в България. Предстои в страната да започне производство на части и компоненти за самолетната индустрия, изразени бяха намерения и за технологичен обмен и индустриално партньорство с български фирми в сферата на отбраната.

По-късно Радев беше гост и в ЮНЕСКО. Държавният глава посочи пред медиите, че новият президент - г-жа Одре Азуле, го посрещнала с думите: „Заповядайте, това е българска територия" – заслуга, която Радев отдаде на предшественицата й Ирина Бокова.

По време на срещата двамата са обсъдили важни теми като образование, опазване и развитие на културното и историческо наследство. „Поставих въпроса дали може да разчитаме на ЮНЕСКО за помощ във всички дейности при археологически разкопки, знаете, че в България имаме още много какво да откриваме, не ни достигат средства", заяви Радев и продължи: "Говорихме как да се разшири дейността по опазването на това наследство, така че да бъдат инкриминирани всички опити за кражба на културно и историческо наследство, включително и на международно ниво."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай