Радев отива в българска църква и училище в Америка

Държи реч пред Общото събрание на ООН в сряда, предната вечер е на приема на Тръмп

Радев отива в българска църква и училище в Америка | StandartNews.com

Срещи с наши сънародници и посещения в български църква и училище са предвидени в програмата на президента Румен Радев за едноседмичната му визита в САЩ. Днес държавният глава заминава на първото си посещение в Щатите, където ще представя България на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН. По традиция това е ангажимент на президента, който ще бъде придружаван от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Още в понеделник Радев ще участва в годишния форум "Отдаване на почит към героите на световната кампания срещу екстремизма и нетолерантността" и ще направи изказване. Държавният глава ще разговаря и с еврейски организации от САЩ. Във вторник българският президент ще участва в тържественото откриване на Общия дебат на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН, след което ще има двустранни срещи със свои колеги.

Вечерта е традиционният прием на американския президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания, на който ще бъде и Радев. Той и Тръмп вече се засичаха на срещата на върха на НАТО в Брюксел през май, както и в Полша през юли, където се събраха държавните ръководители на 12-те страни участнички в инициативата "Три морета".
На 20 септември българският президент ще направи изказване пред Общото събрание на ООН (около 19.00 часа българско време).

Същия ден Радев ще участва в Глобален бизнес форум на Майкъл Блумбърг и ще има среща с президента на Световната банка Джим Йон Ким и с други свои колеги.

По-късно през деня Румен Радев ще участва в конференция, посветена на предотвратяването на използването на интернет за терористични цели.

На 21 септември държавният глава ще има работна среща с представители на американски компании, организирана от Бизнес съвета за международно разбирателство, и ще ги запознае с възможностите за инвестиции в България.
На 22 септември Радев ще се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

По-късно той ще посети българската църква в Ню Йорк и ще се срещне в сградата на Генералното ни консулство с представители на българската общност. Радев ще има среща и с най-многобройната колония наши сънародници в Америка, която се намира в Чикаго. По неофициални данни в града и района живеят между 50 и 100 хиляди българи.

В Чикаго има неделно и редовно българско училище, в които се обучават около 250 деца, културни центрове, православни храмове "Св. София" " Св. Иван Рилски", отделно евангелистка църква, пет български вестника и няколко списания, телевизионен, сателитен и радио канал, излъчващи емисии на български език. В града работят български заведения, кафенета, дискотеки и магазини.

Радев ще бъде в Чикаго на 23 и 24 септември, когато ще се срещне с представители на българската общност. Той ще разговаря и с младите български професионалисти, работещи във финансовото Сити на града, и ще посети едно от българските училища в Чикаго - "Джон Атанасов".

В делегацията, ръководена от българския държавен глава, освен вицепремиера Екатерина Захариева, са също началниците на кабинетите на президента и премиера Иво Христов и Румяна Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай