Радев от Полша: Санкциите срещу Русия трябва да паднат /ОБНОВЕНА/

Радев от Полша: Санкциите срещу Русия трябва да паднат /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

"Наложените от Европейския съюз санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени". Това заяви държавният глава на България Румен Радев по време на посещението си в Полша.

"В икономически смисъл тези санкции вредят. Ако говорим за българския бизнес, то ние гледаме негативно на тях. Санкциите на може да продължават вечно. Затова се надявам, че ще бъдат отменени", коментира Радев в рамките на пресконференция след срещата с полския му колега Анджей Дуда, предава ТАСС.

По темата за сигурността имаме пълно единомислие, Европа е изправена пред редица важни предизвикателства - и отвътре, и отвън, допълни Радев. - Що се отнася до заплахите пред Европа, тероризма, решаването на мигрантската криза - с президента Дуда имаме ясна позиция, че това е проблем, който изисква единно европейско решение, което трябва да съблюдава суверенитета на отделните държави, трябва да гарантира тяхната сигурност, заяви президентът Радев.

Той благодари на полската страна за безусловната подкрепа за членство на България в Шенген. При положение че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген, заяви Радев.

Президентът благодари на полската страна и за подкрепата по линия на Фронтекс за охрана на външните граници. Трябва да е ясно на всички държави членки, че външните граници на ЕС не са границите на България, Гърция, Италия, а са наши общи граници и трябва да има реална солидарност с реални действия в подкрепа на тези държави, отбеляза Радев. Той благодари и за цялостното разбиране и подкрепа за овладяването на мигрантските потоци и борбата срещу каналджийството.

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Република Полша на 4 и 5 октомври 2017 г., по покана на своя полски колега президента Анджей Дуда. Българският президент бе официално посрещнат с тържествена церемония във Варшава.

Президентите на България и Полша проведоха среща „на четири очи", след което се състояха пленарните разговори между официалните делегации на двете държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай