Радев от Брюксел: Стига съкращения в армията

Президентът скастри предшественика си Росен Плевнелиев

Радев от Брюксел: Стига съкращения в армията | StandartNews.com

Трябва да се прекрати съкращаването на личния състав и на бюджетните средства за Българската армия, защото на срещата в в Брюксел НАТО ще препотвърди решението за достигане на разходите за отбрана до 2% от БВП на страните-членки и изразходване по най-добрия начин на тези средства, обяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава смята, че оттук нататък предстои плавно увеличаване на военните разходи на държавите, включително и на България. "Приносът на НАТО в борбата срещу тероризма е важен, най-малкото по няколко причини. Виждате, че терозизмът пуска пипала към Европа и Алианса трябва да противодейства. Засилването на борбата срещу тероризма е гаранция за намаляване на мигрантските потоци. За България това е изключително важно. Много е важно НАТО да даде сигнали на ангажираност към страните от Близкия изток в техните сили срещу тероризма", коментира Радев.

Според него не трябва да се преразглеждат плановете за модернизация на армията, защото всекидневната смяна на позиции и приоритетите не работи в интерес на сигурността на България". "Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло", отсече президентът и смята да повдигне дебат по въпроса.

Държавният глава скастри предшественика си Росен Плевнелиев, който го обвини, че се бавел с позицията си за изказването на Владимир Путин отностно кирилицата. "Плевнелиев пак бърза. Използването на историята в политиката не води до добри резултати. Вчера беше светъл празник за всички славяни, за всички, които използват кирилицата. Историята ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация", заяви Румен Радев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай