Радев обеща подкрепа на Западните Балкани за ЕС

Радев обеща подкрепа на Западните Балкани за ЕС | StandartNews.com

Президентът Румен Радев проведе последователно срещи с държавните глави на Косово и Черна гора Хашим Тачи и Филип Вуянович на „Дондуков" 2.

В хода на разговорите българският президент потвърди готовността на България да предоставя подкрепа във всяка сфера на страните от Западните Балкани в процеса на европейската им интеграция, реализирането на демократични реформи и покриването на критериите за членство в ЕС.

И на двете срещи от страна на президента и събеседниците му беше поет ангажимент за партньорство в името на стабилността и развитието на региона по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и установяването на диалог и добросъседство на Балканите.

Хашим Тачи и Филип Вуянович изразиха благодарност за активната позиция на България за утвърждаването на европейската перспектива в Прищина и Подгорица и за избора на Западните Балкани като ключов приоритет за българското Председателство през 2018 г.

По време на разговора с Хашим Тачи държавните глави на България и Косово се съгласиха да вземат мерки за засилване на търговския обмен и увеличаване на броя на косовските студенти в българските университети. Румен Радев също така постави въпроса за официалното признаване на българското малцинство в Косово.

Филип Вуянович и Румен Радев изразиха мнение, че всяка страна кандидат за членство в ЕС трябва да бъде оценявана индивидуално според постиженията си. Двамата президенти изразиха готовността на двете страни в най-кратък срок да бъдат задействани проекти за взаимна свързаност в сферата на енергетиката, инфраструктурата и цифровизацията. Между България и Черна гора също съществува голям потенциал за видимо засилване на търговско-икономическото сътрудничество, отбелязаха още държавните глави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай