Радев и Абдула II призоваха за мир в Близкия изток

Радев и Абдула II призоваха за мир в Близкия изток | StandartNews.com

Невъзможно е да бъде гарантирана сигурността и стабилността на Европа, докато регионът на Близкия Изток продължава да бъде в криза. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и на Негово величество кралят на Хашемитското кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусеин, които проведоха среща в Ню Йорк в рамките на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Българският президент благодари на крал Абдула II за подкрепата на Йордания в борбата с тероризма и за възстановяване на стабилността в Близкия Изток, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев подчерта и ролята на Йордания за справяне с бежанските потоци от военните действия в региона, които създават предизвикателства пред социално-икономическата стабилност на страната. Йордания провежда активен диалог и сътрудничество с Европейския съюз и крал Абдула II изрази убеждението си пред президента Румен Радев, че това партньорство ще бъде задълбочено в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Двамата държавни глави бяха единодушни, че България и Йордания ще провеждат активно сътрудничество и обмен на информация между службите за сигурност на двете страни, за противодействие на нелегалния трафик, организираната престъпност и тероризма.

По време на срещата беше изразен и взаимен интерес за задълбочаване на политическия диалог и насърчаване на икономическия обмен между България и Йордания. Крал Абдула II прие поканата на българския държавен глава да посети страната ни през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай