Радев: ГЕРБ себе ли си ще проверява за "Грипен"?

Следва се график, утвърден от миналия парламент, заяви президентът

Радев: ГЕРБ себе ли си ще проверява за "Грипен"? | StandartNews.com

Президентът Румен Радев призова ГЕРБ да проверят собствените си решения по отношение на избора на бойните самолети „Грипен".

Държавният глава коментира пред журналисти в Горна Оряховица обвиненията от страна на партията на Бойко Борисов, че той самият е лобирал за избора на шведските „Грипеп" при избора на нов изтребител за нуждите на армията ни. В неделя ГЕРБ обявиха, че ще поискат създаване на парламентарна анкетна комисия, която да провери всичко свързано с решението за осигуряване на финансов ресурс за превъоръжаване на армията. „Имаме достатъчно съмнения, че президентът Радев е защитил решението за купуването на шведски изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство", обяви в неделя председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов. И допълни, че според него е напълно възможно да има "висша корупционна схема, осъществена от най-високо политическо ниво".

„Доживяхме Цетанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни", отговори му вчера държавният глава. И увери, „че не той пръв е вдигнал ръка за „Грипен". „Но да оставим настрани този европейски виц и мога да кажа следното - политическата сцена не е място за разиграване на скечове от типа доброто и лошото ченге. Надявам се г-н Борисов ясно да заяви подкрепя ли декларациите на своя заместник и когато говорим за корупция, също така дали г-н Борисов прочете папката, завещана му от премиера Герджиков", подчерта още Радев. И посъветва ГЕРБ преди да правят анкетна комисия да проверят своите собствени действия от предишното Народно събрание. „Да си проверяват собствените решения и собствените подписи и графици, които правителството „Борисов 2" категорично разработи, утвърди и разписа", настоя държавният глава. И увери, че „абсолютно е следван графика, утвърден от 43-тия парламент". „Ако искат да проверяват тях самите, да го правят, аз нямам нищо напротив", заключи по темата Румен Радев.

Президентът коментира и исканията на полицаите за по-високи заплати, като ги определи за съвсем основателни. „От дълги години техните проблеми са пренебрегвани. От тяхната социална сигурност, оборудване, условия за подготовка, зависи сигурността на всеки един от нас", призна Радев. И настоя за наистина ефективни решения в тази сфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай