Протестираме заедно с Унгария, Гърция и Румъния решението на Украйна

Борисов искал още вчера да звъни на Порошенко, разкри Екатерина Захариева

Протестираме заедно с Унгария, Гърция и Румъния решението на Украйна | StandartNews.com

Подписахме писмо с външните министри на Унгария, Румъния и Гърция до този на Украйна, настояваме образователният закон да не засегне правата на малцинствата и обучението на майчин език, обяви вицепремиерът Екатерина Захариева, цитирана от "Фокус". "Същото писмо ще изпратим и до Съвета на Европа и до ОСС. Украинската държава дава уверения, че законът е насочен към укрепването на украинския език и няма да засегне изучаването на европейските езици", допълни тя.

В постоянна връзка сме още от няколко дни и следим с особено внимание този въпрос. Всъщност от доста месеци, защото това е дълга процедура по приемането на закона. Още в петък сме имали разговори по телефона с посланика. Вчера зам.-министърът на образованието се чу този в Украйна, откъдето получи уверение, че това няма да засегне по никакъв начин изучаването на български език в училищата. Малко по-особена е ситуацията за България. Ние нямаме изцяло българско училище. България е развила уникална мрежа от неделни училища, които са над 50. Български език се изучава и в украинските, продължи външният министър.

Не мога да говоря от името на Украйна каква е причината. Те обясняват, че искат да укрепят украинския език. В закона се дава възможност част от предметите да се изучават на друг език, но като факултативен, а не като задължителен. Премиерът Бойко Борисов ни възложи първо ние да свършим работата, днес да го информираме какво е станало. Той е готов във всеки един момент. Още вчера искаше да се чуе с президента на Украйна, за да подчертае, че това ни притеснява и ще следим внимателно какво се случва там, заяви Екатерина Захариева.

Този доклад е обективен не за първи път. Ако се прочете по-внимателно и цялостно, няма да се прави истерия от целия този случай, коментира тя по повод Доклада за състоянието на националната сигурност.

Той констатира неща, които още миналата година са констатирани в същия доклад, който всяка година отразяваме. Той съответства на общата ни позиция. В никакъв случай няма да доведе до обтягане на отношенията и всякакви други неща, които се опитват да внушава. В никакъв случай не казваме Русия, а някои действия. Хубаво е, когато се опитва да се създава някаква истерия около тази ситуация, да се четат докладите от миналите години. Това е абсолютно обективна оценка на факти и в никакъв случай не е насочена срещу една или друга държава", допълни вицепремиерът и обяви, че не е имало реакция от страна на Русия.

За предстоящото й пътуване в САЩ, Захариева заяви, че то е по повод годишната конференция на ООН. "За съжаление, всяка година казваме труден период, но сега наистина е с това, което се случва в Северна Корея. Радвам се, че Съветът за сигурност успя да приеме единодушно новите санкции и острата резолюция. Ще се обсъжда и реформата в ООН. Ще има много срещи. Там и лично ще се видя с външния министър на Украйна. Мотото е наистина стабилност, сигурност и мир", каза още Екатерина Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай