15:00 ч.

14.09.17

2 мин.

0

9

0

Протестираме заедно с Унгария, Гърция и Румъния решението на Украйна

от редактор |

Протестираме заедно с Унгария, Гърция и Румъния решението на Украйна

Борисов искал още вчера да звъни на Порошенко, разкри Екатерина Захариева


Подписахме писмо с външните министри на Унгария, Румъния и Гърция до този на Украйна, настояваме образователният закон да не засегне правата на малцинствата и обучението на майчин език, обяви вицепремиерът Екатерина Захариева, цитирана от "Фокус". "Същото писмо ще изпратим и до Съвета на Европа и до ОСС. Украинската държава дава уверения, че законът е насочен към укрепването на украинския език и няма да засегне изучаването на европейските езици", допълни тя.


В постоянна връзка сме още от няколко дни и следим с особено внимание този въпрос. Всъщност от доста месеци, защото това е дълга процедура по приемането на закона. Още в петък сме имали разговори по телефона с посланика. Вчера зам.-министърът на образованието се чу този в Украйна, откъдето получи уверение, че това няма да засегне по никакъв начин изучаването на български език в училищата. Малко по-особена е ситуацията за България. Ние нямаме изцяло българско училище. България е развила уникална мрежа от неделни училища, които са над 50. Български език се изучава и в украинските, продължи външният министър.


Не мога да говоря от името на Украйна каква е причината. Те обясняват, че искат да укрепят украинския език. В закона се дава възможност част от предметите да се изучават на друг език, но като факултативен, а не като задължителен. Премиерът Бойко Борисов ни възложи първо ние да свършим работата, днес да го информираме какво е станало. Той е готов във всеки един момент. Още вчера искаше да се чуе с президента на Украйна, за да подчертае, че това ни притеснява и ще следим внимателно какво се случва там, заяви Екатерина Захариева.


Този доклад е обективен не за първи път. Ако се прочете по-внимателно и цялостно, няма да се прави истерия от целия този случай, коментира тя по повод Доклада за състоянието на националната сигурност.


Той констатира неща, които още миналата година са констатирани в същия доклад, който всяка година отразяваме. Той съответства на общата ни позиция. В никакъв случай няма да доведе до обтягане на отношенията и всякакви други неща, които се опитват да внушава. В никакъв случай не казваме Русия, а някои действия. Хубаво е, когато се опитва да се създава някаква истерия около тази ситуация, да се четат докладите от миналите години. Това е абсолютно обективна оценка на факти и в никакъв случай не е насочена срещу една или друга държава", допълни вицепремиерът и обяви, че не е имало реакция от страна на Русия.


За предстоящото й пътуване в САЩ, Захариева заяви, че то е по повод годишната конференция на ООН. "За съжаление, всяка година казваме труден период, но сега наистина е с това, което се случва в Северна Корея. Радвам се, че Съветът за сигурност успя да приеме единодушно новите санкции и острата резолюция. Ще се обсъжда и реформата в ООН. Ще има много срещи. Там и лично ще се видя с външния министър на Украйна. Мотото е наистина стабилност, сигурност и мир", каза още Екатерина Захариева.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Ор · 23:25 · 16.09.2017
Какво протестирате?.Къде в тези изброени държави се изучава малцинствен език?
Отговор-никъде.
Тово са най ксенофобските държави в Европа,но иначе тръгнали да искаъ нещо което те не дават
Потребител · 22:45 · 14.09.2017
yкрото са фашистака страна - трудна работа да сe договаряш с фашисти
манго · 21:29 · 14.09.2017
Не се излагайте и мешете там където не ви е работа! Продавате България постоянно на порции , а сте загрижени за украинските Българи -какво лицемерие !!????
Потребител · 17:03 · 14.09.2017
Да се изпрати нота до Порошенко за защита на българите в фашизирана Украйна.Никаква подкрепа за тази измислена страна.
Потребител · 16:49 · 14.09.2017
Напълно подкрeпям позицията ,изказана прeди мeн-точно И правилно
Потребител · 16:26 · 14.09.2017
Украйна за разлика от България е многонационална страна по конституция с два официални езика по времето на президента Виктор Янукович - украински и руски. Свалянето от власт на законно избрания президент доведе до хаос и разруха в тази многонационална федерална държава. Затова автономна република Крим обяви независимост от Украйна. След обявяването на независимостта си република Крим поиска присъединяване към Русия - подобно на съединението на княжество България с Източна Румелия.
Потребител · 16:10 · 14.09.2017
Има ли в България турски и цигански училища!
Потребител · 16:06 · 14.09.2017
А ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ ТЪПАНАРИ В ПОЛИТИКАТА ИЗПРАТИХА БЪЛГАРСКА АРМИЯ В УКРАЙНА НА УЧЕНИЕ ПРОТИВ БРАТСКА РУСИЯ.
Потребител · 15:26 · 14.09.2017
Какво има да протестирате - налагайте вето на решенията за Украйна в ЕС и ще им доде акъла!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент