Приеха промените на ДПС в Закона за банковата несъстоятелност на първо четене

Приеха промените на ДПС в Закона за банковата несъстоятелност на първо четене | StandartNews.com

С 96 гласа „За", 10 – „Против" и 37 „въздържал се" парламентът прие на първо четене предложението за промени в Закона за Банковата несъстоятелност.

Предложението идва от ПГ на ДПС, а становището на вносител бе представено от народния представител Хамид Хамид, който посочи, че със законопроекта се цели да се осигурят ефективни механизми за попълване на масата на несъстоятелността на банка, обявена в несъстоятелност, и да се противодейства на схеми за вторичното разграбване на нейните активи.

Предлаганите промени включват: забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност; въвеждане на относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка, обявена в несъстоятелност, когато вземането е прехвърлено без реална насрещна престация и увеличаване на срока за предявяване на отменителните искове по несъстоятелност.

Законопроектът предвижда също обявяването за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай