Президентски плакет за българското училище в Братислава

Президентски плакет за българското училище в Братислава | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев удостои Българското средно образователно училище "Христо Ботев" в Братислава с плакет "Св. св. Кирил и Методий" на президента. По време на официалното си посещение в Словашката република Румен Радев посети учебното заведение, което е едно от най-престижните в Братислава, съобщи прессекретариатът на президента.
Плакетът "Св. св. Кирил и Методий" беше връчен по повод 70-годишнината от създаването на училището, както и за принос при отстояването на българската образователна и културна традиция. "Това отличие е израз на признателност на българската държава за вашите усилия, за това, че за поколения наред това прекрасно училище е стожер на българщината и българския дух и традиции", заяви президентът Румен Радев по време на тържество с изпълнения на възпитаници на учебното заведение, на което присъстваха учители и родители.
Държавният глава отбеляза впечатляващата историята на училището, което преди 70 години отваря врати само с няколко деца от цяла Словакия, а днес е с 12-класно обучение. Още по-впечатляващо е, че тук учат и български, и словашки деца, а това е най-голямото приятелство, което може да съществува между нашите два народа, допълни президентът. Румен Радев благодари на училищното ръководство и учителите за духовната им сила, а към учениците се обърна с думите: "На вас, скъпи деца, ви желая успех по най-светлия път - пътят на знанието и науката". Румен Радев изрази признателност и към Словашката република, която подпомага дейността на учебното заведение, което издава както българска, така и словашка диплома за завършване.
Директорът на училището Даниела Дойнова връчи на президента почетния плакет на БСОУ "Христо Ботев".
С посещението в българското училище в Братислава приключи официалната визита на Румен Радев в Словашката република.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай