Президентът зове за "радиомълчание" докато изберат новия тип боен самолет

Снимка: БНТ/БТА

Президентът зове за "радиомълчание" докато изберат новия тип боен самолет | StandartNews.com

Президентът Румен Радев призова за "радиомълчание", докато тече работата на междуведомствената комисия, която разглежда офертите в процедурата по избор на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили.

"Има много неща, които мога да ви кажа, но в авиацията има един много хубав термин - радиомълчание", коментира Радев пред журналисти в отговор на въпрос. "Призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки", заяви президентът.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов определи като несериозна идеята за вземане на бойни самолети "под наем". Това не е "рент а кар" - отиваш в гаража на фирмата, наемаш автомобил, качваш се и караш, коментира той. Подготовката на пилотите е две години, а поддръжката на тези самолети, докато са "под наем", разходите по тях... не приемам това за сериозно, заяви Каракачанов. Имаме авиация, която трябва да поддържаме, тя е необходима. Проектът е в ход, комисията работи, изпратени са писма до участниците за уточняване на определени детайли, чака се техният отговор, комисията ще свърши работата си, каза Каракачанов и добави, че се работи за това и политико-военната група да приключи до края на годината. "Но в края на краищата, по-добре, както казва народът - два пъти мери, един път режи, отколкото да гоним някакъв стахановски срок, да бързаме и да допуснем грешки, с които да бъдем след това уязвими", коментира министърът.

Запитан за ситуацията в Гълъбово, Красимир Каракачанов посочи, че полицията върши всичко, което е по силите й. Напрежение има, то не е за пръв път в тези региони, но е крайно време да обърнем политиката и да изхождаме от Конституцията, която гарантира равни права на всички. Не може една част от гражданите да имат или да смятат, че имат повече права. Овладяно е положението, истината е, че полицията в последната година - година и половина в много от случаите превантивно овладява подобни събития, добави вицепремиерът. Като голям проблем обаче той определи т.нар. медиатори на тази общност - предимно местните "барони", които не вършели никаква работа.

Попитан защо не се е състоял днес коалиционният съвет, Каракачанов каза, че той самият има ангажимент, Цветанов имал политически ангажименти в провинцията, а Валери Симеонов се наложило да остане в Бургас. Не търсете в конкретния случай нещо специално, а и в интерес на истината миналия път уточнихме някои законодателни действия на двете парламентарни групи, така че днес не беше спешно, и при наличието на ангажименти на трима от членовете на коалиционния съвет, не е задължително да го провеждаме точно днес, добави той.

Президентът Радев и министър Каракачанов участваха в церемонията по поднасяне на венци пред Паметника на българския летец до сградата на парламента, в навечерието на празника на авиацията и българските Военновъздушни сили - 16 октомври. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния караул по случай празника и поздрави гвардейците. Пред журналисти той пожела на военните от ВВС здраве, сили, енергия и вяра за едно по-добро бъдеще на българската военна авиация, което те заслужават. Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност, те са извор и доказана школа по родолюбие, патриотизъм, чест и достойнство, каза президентът Радев, който изрази благодарност към всички ветерани и семействата на военнослужещите и цивилните служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай