Президентът: Въоръжените ни сили са на ръба (ОБНОВЕНА)

Ако не започне модернизация, страната ни ще бъде на опашката на НАТО, заяви Румен Радев

Президентът: Въоръжените ни сили са на ръба (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Ако не започне модернизацията на армията, страната ни ще остане на опашката сред страните от НАТО, обяви президентът Румен Радев, който инспекира учението "Бриз 2017".

Гърция и Полша вече са изпълнили изискванията за 2% от БВП. Но това постигане не означава непременно генериране на отбранителни способности. Наистина трябва да мислим много сериозно и за качеството на тези 2%, но България не може повече да чака, защото въоръжените сили са на ръба, те отдавна са на критичния минимум. И когато ние сме взели някакви решения, когато има ясни процедури за тяхното изпълнение, когато има ясни разчети точно какви способности се постигат, ние трябва да уважаваме собствените си решения, продължи държавният глава.

Ние трябва да бъдем предсказуеми партньори в тази колективна организация. И много важно, най-сетне трябва да дадем яснота и перспектива на нашите военнослужещи кога, какво ще се случи. Трябва да дадем тази яснота и перспектива и на нашето общество. Хората трябва да знаят как се развиват българските въоръжени сили, кога и по какъв начин е взето някакво решение с нужния консенсус в Министерски съвет и парламент и то да бъде осъществявано до край. Трябва да се научим да уважаваме тези процеси, коментира още Радев.

Подготовката на личния състав е един от най-важните аспекти на отбранителните ни способности. Не може да се отнасяме с пренебрежение към нея. Подготовката не може да бъде остатъчен продукт от бюджета за отбрана. Тя трябва бъде гарантирана. Нашите военнослужещи трябва да могат да се тренират динамично, интензивно, заяви той по повод учението в Шабла. 

Това гарантира придобиване на необходимите способности и безопасност за самите военнослужещи, защото най-важният елемент в системата на отбраната са самите хора, допълни президентът, цитиран от "Фокус". Той даде висока оценка на на проведеното тактическо бойно учение в Шабла предвид усложнената метеорологична обстановка, която беше доста динамична, както и самата сложност на учението, включващо стрелби от типа земя-въздух, земя-земя, въздух-въздух и въздух-море. "Високата оценка е за ръководството и за организацията на стрелбите", каза държавният глава. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай