Президентът проведе консултации с Марешки, ДПС и Патриотите /ОБНОВЕНА/

Президентът проведе консултации с Марешки, ДПС и Патриотите /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Президентът Румен Радев започна провеждането на консултации с парламентарно представените политически сили в 44-тото Народно събрание.

В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът провежда консултации с парламентарно представените политически сили, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

В сградата на президентската институция на „Дондуков" 2 вече пристигнаха представителите на партията с най-малко представителство в парламента, състоящо се от 12 депутати – „Воля". От тяхна страна пристигна лидерът й Веселин Марешки. Той обяви, че ще подкрепи съставянето на кабинета на ГЕРБ и Обединените патриоти. Това заяви лидерът на партията след консултации при президента Румен Радев. Но направи уговорката, че подкрепата ще я даде на първия етап, а после е готов да бъде и коректив. Марешки не скри, че очаква покана за разговори от ГЕРБ, след като приключат техните преговори с Обединените патриоти. На въпроса готов ли е да участва във власттсъс зам.-министри, бизнесменът отвърна с контравъпрос: "А защо не питате за министри?". Той самият обаче не искал да става министър, но в партията му имало достатъчно експерти, които можел да предложи на ГЕРБ.

В 11 часа на среща с държавния глава влязоха представителите на ДПС - лидерът на партията Мустафа Карадайъ, зам.-председателите на ПГ на ДПС Хамид Хамид и Халил Летифов и депутатът Велислава Кръстева.

"Подчертахме, че не държим на всяка цена ДПС да участва в следващата изпълнителна власт, заяви след това Карадайъ. - Изразихме нашата позиция, която е, че при така конфигурирано НС, отговорните политически партии е редно да съставят програма за управление до края на председателството на ЕС и около нея да се формира мнозинство в НС. Подчертахме, че не държим на всяка цена ДПС да участва в следващата изпълнителна власт. Изразихме и становище, че имайки предвид регионалните геополитически процеси, процесите, които текат в Европа, отчитайки, че радикализмите и национализмите под една или друга форма в Европа в момента увеличават своето влияние, отчитайки, че системните партии в Европа се обединяват за противодействие на радикализмите и национализмите", заяви Карадайъ. По думите му България не бива да прави изключение. „Под никаква форма не бива да бъдат толерирани крайни радикализми и национализми. Всички тези партии, които са системни не бива да толерират крайни национализми", каза още лидерът на ДПС. Той даде за пример в това отношение Великобритания, Холандия, Австрия, а сега и Франция, където всички се обявиха против Марин льо Пен.

Карадайъ обяви също, че трябва да се направи програма за председателството ни на ЕК, която да се следва, а след това да се прецени в каква посока ще върви България.

Последни при президента влязоха Обединените патриоти, в лицето на Валери Симеонов, Александър Каракачанов и Волен Сидеров.

"Президентът Румен Радев ни пожела стабилност и управление в 4-годишен период, заяви след това Валери Симеонов.- Срещата премина в доброжелателен дух, с много голям процент на съвпадение на тезите и разбиранията ни. Радев ни поздрави за смелостта за съставянето на правителство в коалиционен формат", заяви Симеонов. По думите му президентът е декларирал, че разбира отговорността, която поемат и е споделил, че след като се е запознал с тяхната програма и със стратегическите приоритети в периода 2017-2021 г., той е заявил, че споделя всички тези приоритети. „Пожела ни стабилност и управление в 4-годишен период. Впоследствие преминахме и в някои по-конкретни теми. Той заяви, че можем да разчитаме на президентската институция", каза още Симеонов.

Другият съпредседател Волен Сидеров посочи, че за първи път при среща с президента са получили положителна оценка за това, че са именно европейски националистически организации. „Радвам се, че имаме президент, който оценява патриотичните идеи", каза още Волен Сидеров.

Утре Радев ще продължи консултациите с представителите на парламентарната група на "БСП за България" от 13.30 часа, а от 15.00 часа с тези на ПП ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай