Президентът: Липсва прозрачност при харченето на публични средства

Президентът: Липсва прозрачност при харченето на публични средства | StandartNews.com

Неефективна е институционалната среда, нямам доверие и в съдебната система. Днес е Денят на Конституцията. Тя въвежда и отстоява важни идеи и принципи на демокрацията и отговорното управление. Нашата Конституция ясно задава основните институции в държавата, ясното разделение на властите и дължимото сътрудничество между тях. Това заяви президентът Румен Радев.

Тези институции трябва да гарантират най-важното, от което се нуждае българския предприемач, инвеститор и данъкоплатец, а това е защита предвидимост, сигурност. Без тях нямаме как да имаме нужната среда за успешна икономика. Българският парламент е основната гаранция за демократичността на нашата политическа система, ние трябва да го подкрепяме, но не и безкритично. Искрено желая да имаме силен и успешен парламент, но когато имаме много чести и хаотични промени в законодателството, това води до непредвидимост и нестабилност. Съчетано с ниска степен на контрол, всичко това въздейства негативно на бизнес средата, допълни президентът. Липсва прозрачност и собственост на управленски решения и харченето на публични средства е друг основен проблем на бизнес средата, добави Радев.

Например, взето решение на половин милиард без ясно решение и дебат. Когато едни и същи фирми печелят обществени поръчки за водни цикли и магистрали служебно, каза Радев. Ясно е, че младите и предприемачите и немалко чуждестранни инвеститори напускат строителната площадка и търсят друга, по-светла, крайно време е да включим прожекторите. Това е най- важното и неотложно, което трябва да направим за България, за да я има - да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност на собственост на управленски решения, на харчене на публичен ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички, категоричен е Радев.

Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващи, опозиция, от собствените магистрати. Когато изискваме и установим ясни и прозрачни правила и демократични принципи, когато върнем доверието в държавата, тогава съм сигурен, че инициативата и предприемчивостта на българина бързо ще доведе до желаните икономически резултати, подчерта още президентът.

Президентът коментира и външнополитическата ситуация.

"Във времена на конфронтация трябва да се стремим да поддържаме диалога и да снижаваме напрежението, заяви той. - Българският културен, световен и цивилизационен принос не може да става залог на политически конфликт. Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога, трябва да търсим общите интереси в борбата с тероризма и как да снижаваме това напрежение. Така че в тази връзка мисля, че диалогът и каналите за диалог трябва да бъдат запазени. Основната цел на България е постигане на диверсификация – на газови и енергийни доставки като източници и като маршрути. В това отношение ние трябва да правим всичко възможно да получаваме отколкото може повече места и маршрути енергия – това означава по-голяма сигурност, повече опции и по-ниски цени. Затова България трябва да бъде активна в тези дейности", каза още той и посочи, че все още се уточняват точни дати за визитата му в Москва. „Но това, което мога да кажа засега, е 21-22 май", обясни държавният глава.Президентът Румен Радев коментира и идеята за посещение на руския президент Владимир Путин в България, като уточни, че за момента това само се обсъжда и все още няма насрочени дати за такава визита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай