Президентът: Истинската болка ме научи да живея (ОБНОВЕНА)

Моят син, който почина, е моят агнел хранител, каза Росен Плевнелиев

Президентът: Истинската болка ме научи да живея (ОБНОВЕНА)  | StandartNews.com

"С президента на САЩ Барак Обама се виждах 30 пъти през моя мандат. Сега символично си отивам заедно с него. Ние бяхме много добри приятели. Аз разговарях с него след смъртта на моето дете". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова тв преди минути. 

"Разговарял съм с всички лидери. Поддържах европейското развитие на България и ще го правя. Аз казах: "Докато съм президент, в президентството коалиции няма да се правят". Казах това и удържах, продължи Плевнелиев. 

А след това за първи път проговори за смъртта на сина си Филип. "Година, преди да почине моето дете, бях в същата болница - заради Българската Коледа. Едно детенце, което беше минало през десетки сърдечни операции, ми подари едно метално сърце, направено от тел, на което отдолу беше написано: "Само човек, познал истинската болка, се научава да живее". Това много ми помогна. Видях истинската болка! И въпреки цялата емоция и драма, която изпитах и продължавам да изпитвам, аз имам своя ангел. Да, истинската болка ме отвори за много неща", сподели Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.

И продължи: "Аз съм държавен глава, който отказа властта. Отказах втори мандат веднага след първия. Не мога да разбера много политици, които отказват да слязат от стола. Не мога да разбера, че има толкова много хора, които трудно си дават сметка - това е огромна грешка на президента Първанов - да слезеш от президентската институция и да тръгнеш да създаваш една друга партия, за да превземеш една трета партия", каза още Плевнелиев.

"Аз няма да гледам назад - към политическите партии и парламента. Няма да участвам в нито една политическа партия, няма да създавам нова партия, няма да се връщам в друга партия. Гледам напред и нагоре. За мен да бъдеш президент на България е кауза. Има много смислени начини, по които можеш да служиш на нацията. Какъв ще бъда аз? Ще бъда ментор, ще бъда преподавател. Ще бъда активен - като гражданин и политик. Вероятно ще създам фондация, както и много други президенти го правят. Имам много идеи в главата си", заяви Росен Плевнелиев.

"Гордея се с мойте добри отношения с Бойко Борисов докрай. Аз съм много краен, той е по прагматичен от мен, но доказателство за това е, че Екатерина Захариева, началникът на моя кабинет бе припозната от Бойко Борисов и тя направи много за България", каза още здържавният глава. 

"Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес", коментира още Росен Плевнелиев. И припомни, че Берлинският конгрес и произтеклото от него разпределяне на сфери на влияние е нещо, което е нанесло на България голяма щета, накърнило е нашите интереси. "Не искам това да се случи отново, от това България много ще страда", подчерта Плевнелиев.

По повод разпространената вчера петиция до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, подписана от действащи и бивши президенти в Европа, включително и от Росен Плевнелиев, той заяви, че те приветстват избора на Тръмп, но изказват своята принципна позиция „за" спазване на върховенството на закона.

Плевнелиев не е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, "но базирани на принципи на 21 век – върховенството на правото". "В Европа вярваме на върховенството на правото, а други държави вярват във върховенството на силата. Сред тях е Русия", подчерта Плевнелиев.

"Обичам Русия и аз чета Толстой и Достоевски, слушам Чаяковски, но не уважавам и не одобрявам политиката на руския президент, която ни връща в 19 век, посочи още президентът и продължи: "Моля ви, не така, оставете тази политика в 19-ти век". След това президентът подчерта, че той остава горд, че е първият български президент и политик, който се е противопоставил на политиката на руския президент. 

В тази връзка Плевнелиев предрече един труден мандат на новоизбрания президент Румен Радев. Плевнелиев напомни, че Европейският съд в Хага е определил като окупация присъствието на Русия в Украйна – Крим.

„Новият български президент трябва да излезе и да посочи дали одобрява или не. Всички сме за диалог с Русия, но осъждаме окупацията и намесата и сме за върховенството на правото, а не за върховенството на силата, посочи още Плевнелиев. "Всичко зависи от действията на новоизбрания президент Радев, но той ще трябва да изчисти всички съмнения. Ако е убеден в пронатовската ориентация на България, това ще се разбере по действията му. Ще му бъде трудно разбира се", завърши Плевнелиев интервюто пред Нова тв. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай