Премиерът: В последните години само за летците работим

БСП да оставят патриотите и да си искат оставки на търговците и купувачите на гласове, отсече Борисов

Премиерът: В последните години само за летците работим | StandartNews.com

Трябва да оставим на страна политикантите, които говорят срещу Турция, обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. "Темата "Анти Турция" лесно печели избори, но това е най-големят съсед на ЕС. Споразумението с тях не трябва да се пипа. На това мнение е и Тереза Мей. Знаете преди няколко месеца и какво бе на границата. Правиха се репортажи от Харманли", продължи министър-председателят.

Ердоган държи на думата си. Представете си иначе какво би било със стотици хиляди мигранти през България. Освен това, ако те излизат, то ние ставаме южен фланг на НАТО. Какво правим със седем самолета? Обранителната концепция се срива без Турция. А какво ще стане, ако те влязат в друг съюз? С близо 1 млн. армия по границата ни. Да, Турция печели избори, но не и война, категоричен бе Борисов.

Всички говорят и за намаляване на санкциите срещу Русия, да, и ние сме за това, но в същото време военните искат техника. Самолети, бронетранспортьори, кораби, каза още той.

Общата европейска отбрана е нещо много важно. Но искам да знам кой ще ни е противник? Да го посочат. Аз съм живял във време на въоръжаване. В магазините имаше типов хляб и един вид сладолед. Банани нямаше и на Нова година, за да има за танкове и самолети, защото Турция и Гърция ни бяха врагове. Затова съм си миролюбив. Предпочитам да харчим за пътища, влакове, припомни министър-председателят. 

В последните години само за летците работим. С най-хубавите и скъпи "Спартан" летят, с най-хубавите "Кугари", с най-хубавите "Пантери". Сега говорят, че авиацията се приземява. А за останалите видове войски - нищо, отсече Борисов.

Сега трябва да се направи сътрудничество за отбраната. Да се разпредели производството на оръжия в ЕС, така ще се съживят и фабрики. Да се реши и колко самолети ни трябват, защото може да се окаже и 100. 5 години събирахме и пари за Гърция, а сега те ще ходят за купуват оръжие за 2 млрд в САЩ, а не може ли да вземат европейско, коментира премиерът.

Не съм оптимист, че ще се постигне договорка с Великобритания. Просто, защото не станах оптимист. Не е хубаво, когато има развод. Делят са пари, имущество, категоричен бе Бойко Борисов.

Много теми обсъдихме с Тереза Мей. Едни от тях са свързани с Брекзит и дали ще продължим да работим по линия на разузнавателните, контраразузнавателните служби, трафик на хора, обмен на информации и данни. В момента имаме прекрасна комуникация във всяка една сфера. Те държат да бъдат с България в добри отношения още във времето когато Дейвид Камерън беше в България. Потвърдихме си добрите отношения - Тереза Мей иска да дойде в София, покани ме в Лондон. Надявам се до Нова година всичките тези срещи да минат, уточни той.

С г-жа Могерини координирахме това, което правим по Балканите и това, че Турция е на нашата граница. Отчита се и договорът за добросъседство с Македония, както и срещите, които България е проведе с Гърция, Македония, Сърбия, Румъния. Това получава широк отзвук по простата причина, че това не е много често срещано явление – проевропейски с желанието да надградим за шестте държави в следващия период и да използваме времето, което председателството дава, каза Борисов.

Следващата държава е Австрия, Румъния и Хърватия. Следващите 2 години имаме възможност да държим темата. Ако не се случи сега за тези 6 държави да се направят стъпки да тръгнат в пакет, аз мисля, че никога след това няма да стане. В момента Черна гора и Сърбия са доста по-напред. Албания и Македония не са започнали. Приеха Черна гора в НАТО. Искаме всички народи на Балканите да усетят тази перспектива. С г-жа Могерини сме си направили план за ноември и декември за следващи срещи, които ще проведем и в България, и на ниво вътрешни министри, и на ниво премиери. Трябва заедно да вървят в зависимост от готовността и желанието. Същото важи и за Косово и Сърбия. Те трябва да вървят заедно. На тихи стъпки с Доналд Туск, с Юнкер, с колегите, които имат отношение, първо с тях трябва да се проговори", коментира Бойко Борисов.

Премиерът на Испания Рахой ни запозна със ситуацията там. Трябва да се спазва конституцията на всяка една държава, лаконичен бе министър-председателят. 

Нека в БСП да си дадат оставките търговците от Русе и купувачите на гласове, отсече той по повод искането на опозицията, което бе издигнато днес за оставката на Валери Симеонов. "Да го направят първо това и да стоят далеч от патриотите", допълни той.

Президентът ми е свидетел. Веднага казах на Нинова: Дай да подпиша писмото за разсекретяване на полиците в КТБ. Веднага! Дай и подписвам. А тя излиза и говори друго, продължи Борисов по вътрешните теми. 

Няма сфера, където да няма увеличение, а вчера чувам един ахмак (б.р Таско Ерменков), казал че Драго (б.р. Драгомир Димитров) ми е братовчед. Това са фалшиви новини. Ахмак, знаем си го какъв е, който и майка му го е намразила с това име. Кой чул-недочул и се тръгна. Драго от разузнаването бил братовчед. Той е от Велико Търново, а аз от Банкя, обяви Борисов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай