Премиерът: Работна група в парламента да предложи решение по казуса "Олимпик"

Премиерът: Работна група в парламента да предложи решение по казуса "Олимпик" | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов предлага работна група в парламента, съставена от експерти от всички политически групи, да обсъди и предложи решение за това как да бъдат обезщетени 200 000 български граждани, които пострадаха от фалита на кипърската застрахователна компания "Олимпик". Това Борисов направи в изказване в пленарна зала по време на извънредното заседание на Народното събрание.

Нека поработят експертите, да уеднаквят термините, и да се съгласят какво да се направи - откъде да се вземат парите за обезщетение на тези 200 000 души, заяви Борисов. По думите му оставката на Ралица Агайн, независимо дали ще се подкрепи или не, не решава кардиналните въпроси.

„Предлагам оставката да се приеме, за да не излезе тука, че БСП иска да помогне на тези 200 хил. души, засегнати от „Олимпик", а другите партии не искаме това да се случи, а то не е така, защото трябва да видим с какви пари ще го правим. И ако го правим трябва да видим какъв прецедент ще бъде. При банките е ясно – фалирала банка по 100 хил. лв., а тук не е ясно. Предлагам всяка партия да представи експерт, защото сега не можем да го решим. Нека тези експерти да проработят сега, да уеднаквим версиите, да прочетем хубаво това, което пише, и експертите да кажат откъде могат да се вземат пари. И ние ще го направим. Аз като говоря с финансовия министър, той казва, ние от този фонд не можем да даваме. Нека експертите да направят работна група, да излезе с предложение. Ще изготвим доклади от страна на полиция, на второ, на трето и ще вземем решение", коментира Борисов.

Имаме съществен проблем в застраховането, каза още премиерът. „Това, което тези дни изисках от службите главно да кажат - ние имаме съществен проблем в застраховането", каза Борисов. По думите му има хора с по 300 и 400 автомобили, които застраховат в Румъния, в Италия, в Германия, в Гърция – с български регистрационни табели. Премиерът отбеляза, че този проблем така или иначе ще дойде. Според него след такива извънредни заседания обикновено се свършва добра работа.

Премиерът подчерта, че КФН е независим орган и той не се е месил в тяхната работа. КФН е избрана от парламента и се отчита пред него, припомни Борисов. "С Ралица Агайн не съм се виждал, не съм се чувал. Доклад при мен не е идвал", заяви Борисов. Той допълни, че вчера е извикал председателя на КФН, на ДАНС, министъра на финансите, за да разбере какво се случва в сектора.

„Нашето място днес не е тук. КФН е избрана от парламента. КФН се отчита пред парламента. По каква работа вие сте ни извикали тук. Ние сме дошли с цялото си уважение и предлагаме следното: по никакъв начин не сме се месили", каза Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай