Премиерът напълно подкрепя промените в Закона за хората с увреждания

Премиерът напълно подкрепя промените в Закона за хората с увреждания | StandartNews.com

На днешното правителствено заседание е бил одобрен и проектът на Закон за хората с увреждания, съобщиха от правителствената пресслужба. По време на обсъждането министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов са изразили резерви към текстовете на чл. 40 от проекта. Министър-председателят Бойко Борисов е заявил категоричната си подкрепа за Закона за хората с увреждания.

"Ние водихме многократен диалог, поехме ангажимента и държа да си го приемем, така както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и Парламентът да преценява, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме сложили подписите си, гарантирали сме си, че този текст ще приеме Министерският съвет", е допълнил премиерът Бойко Борисов.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков отиде при протестиращите майки пред парламента, за да им съобщи лично, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от министерския съвет. „Изпълняваме ангажимента, който поехме по Плана за действие, обсъждан на 9 октомври. Датите, които бяха разписани, се спазват. В петък законопроектът ще бъде в парламента и неговото разглеждане ще продължи", обяви той.

„Одобреният законопроект от Министерски съвет е във вида, в който беше подкрепен на Националния съвет, на който вие присъствахте", обърна се министърът към протестиращите майки. „Вчера законопроектът за социалните услуги, който също познавате като съдържание и бяхте включени в работната група, е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството", припомни Бисер Петков. Според него до края на годината законопроектът ще бъде в Народното събрание.

„След Министерския съвет се обадих лично на омбудсмана Мая Манолова, за да я уведомя. Дойдох и при вас, за да ви съобщя, че това, за което сме се разбрали - се спазва", обяви социалният министър. „Надявам се това да възвърне доверието между нас. А в Народното събрание, както беше заявено, законопроектите да се гледат и заедно, което е част от споразумението", коментира Петков.

Една от протестиращите майки посочи: „Министерството спази обещанието си. И вчера, и днес бяхме пред Министерски съвет, за да сме наблизо и да можем да реагираме при евентуален проблем. Както разбирам, оттук нататък „топката" е в Народното събрание". „Готови сме за протест по всяко едно време на денонощието. Краят на палатковия лагер ще бъде, когато се гласуват законите на второ четене", обяви тя. „Палатките не се махат, местим се пред Министерството на здравеопазването. Имаме много неща да вършим", каза още протестиращата майка.

На днешното си заседание правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2018 г. в размер на 1 300 000 лв. От тях 200 000 лв. са за довършителните дейности по новостроящия се катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч, а 500 000 лв. - за довършителни дейности по новостроящия се храм „Св. Николай Чудотворец" в Бургас. С 600 000 лв. ще бъде направен основен ремонт на Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий", в която учат 170 деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай