Премиерът: Авиацията гълта излишни разходи

Премиерът: Авиацията гълта излишни разходи | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов е поставил на днешното правителствено заседание въпроса за дисбалансите при осигуряването на средства за въоръжение на различните родове войски, става ясно от стенограмата от заседанието.

Премиерът посочва, че основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени.

„От 12 „Кугър"-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции... И трите „Спартан"-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата", посочи Борисов.

Той възложи на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината. „Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както „Спартан"-ите и хеликоптерите", каза премиерът. Според него част от възстановените вертолети биха могли да бъдат използвани за нуждите на Спешната помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай