Предизборната кампания официално приключва

Предизборната кампания официално приключва | StandartNews.com

Днес официално приключва предизборната кампания и предизборната агитация. Някои партии вече закриха кампанията си, други се очаква да го направят днес.

В неделя гласуваме за 44-ия парламент.

Утре (събота) е ден за размисъл и агитацията е забранена.

Кандидатите за депутати са над 4720, което означава че средно по 19 души се борят за едно депутатско място. 21 партии и коалиции се явяват на тези избори.

Отпечатани са над 7 и половина милиона бюлетини. Точният брой на изборните секции у нас ще стане ясен утре. В чужбина са разкрити 371 секции в 70 държави.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщи пред БНТ, че пред всяка секция у нас трябва да бъдат оповестени телефоните на дежурния прокурор и районното полицейско управление, за да може избирателите да подават сигнали за нарушения.

Най-много секции има във Великобритания, където въз основа на заявленията са разкрити 58 на брой. По време на президентските избори секциите са били 52. Ако са били подадени повече заявления, щяха да бъдат разкрити още секции, уточни говорителят на ЦИК.

В Германия има 13 секции в 8 места, където България има дипломатическо представителство.

По отношение на гласуването в Турция ЦИК е предприела мерки за протичане на нормален изборен процес във 35-те секции. Ограничена е възможността да се повлияе на избирателите при упражняване на правото на глас.

Попълването на декларацията, че не е гласувано на друго място, трябва да бъде подписана лично пред Секционната избирателна комисия.

Наблюдаването на изборния процес извън страната ще става от наблюдатели, представители на политическите сили и застъпници, които могат да подават сигнали пред ЦИК.

В бюлетината остава опцията „Не подкрепям никого", ще има и преференциален вот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай