Повече пари за сигурност и реформи в икономиката ще искат от БДЦ

Повече пари за сигурност и реформи в икономиката ще искат от БДЦ | StandartNews.com

За повече пари в сектор сигурност в следващия бюджет, реформи в икономиката и балансирана външна политика ще настояват от БДЦ в предстоящата сесия на Народното събрание – става ясно от разпространена от партията декларация. С нея от партията заявяват, че ще искат парламентът да изиска от правителството и министерство на външните работи да изпълнява своите задължения с конструктивизъм и национална отговорност за изготвянето и съгласуването на нова обща европейска позиция по въпросите на миграцията и тероризма и за укрепване на ЕС. Сред останалите приоритети на ПП БДЦ ще бъде и връщането в дневния ред на демографсия проблем, както и промени в законодателството, касаещо здравеопазването, енергетиката и икономиката.

Ето и целият текст на декларацияата на ПП БДЦ:

Предстоящият политически сезон и новата сесия на Народното събрание среща парламента, партиите и цялото ни общество с отговорности и изпитания непознати в новата ни история. Започнатите реформи в съдебната, здравна, пенсионна и образователни системи навлизат в най-важния си етап – завършване и прилагане, което изисква съгласуване на огромна експертна, организаторска и административна дейност в подготовката им. Аберацията на виждането, че икономиката ще се саморегулира успешно, се нуждае от корекция. Демографският проблем се налага да влезе в дневния ред, тъй като незабележимите, но мощни демографски процеси са вече огромно предизвикателство за бъдещето ни. Тук сме сами и сами трябва да си помогнем. Събитията и противоречията в Европейския съюз след Brexit, терористичната вълна и натискът от емигранти към Европа, нарастването на напрежението и конфликтите в близки до нас страни,са вече осезаеми проблеми и за нашата държава. Време е да погледнем опасностите в очите и да работим обединени срещу тях.

Съвсем скоро предстои президентски избор и той поставя сериозни въпроси. Пред някои партии и популистки лидери възниква изкушение за търсене на силна ръка, още повече, че в Европа има подобни примери. Този отговор е лесен, но погрешен.Философският въпрос: какво да се предпочете –властта или свободата, има един отговор.От древността се знае,че те са неделими, липсата на една от тях води до анархия или пък диктатура. Считаме, че меката власт е най-силна, обединението в обществото, укрепване на институциите и връщане на доверието трябва да са водещи в нашия избор и тук отговорностите на парламентарно представените партии са много високи.

Какви трябва да са основните приоритети за работа на парламента в тази обстановка? На първо място,трябва да се постави стабилността, защото тя създава среда за реформи и развитие, а тя се постига в атмосфера на съзидателност, общи решения и консенсус в комисиите и парламента. Сигурността на държавата императивно налага и пренасочване на средства в новия бюджет за министерствата на отбраната и вътрешните работи. Парламентът трябва да изисква от правителството и министерство на външните работи да изпълнява своите задължения с конструктивизъм и национална отговорност за изготвянето и съгласуването на нова обща европейска позиция по въпросите на миграцията и тероризма и за укрепване на ЕС. Реформите в законодателството трябва да продължат, но в подобрена атмосфера на прозрачност и намиране на общи решения. Нуждаем се от нова икономическа политика, съответстваща на реалността, и законодателна подкрепа за подпомагане икономическия ръст, модернизиране на икономиката и създаване на работни места.

Партия БДЦ досега е намирала modusvivendiза решаване на политическите противоречия в парламента и искаме да продължим по този път. Защото считаме, че това е правилният и успешен път за страната. Само с обединени усилия може да достигнем до успех.Надяваме се, че подготвяните от нас предложения за промени в някои закони в здравеопазването, енергетиката и икономиката, целящи подобрение имодернизиране, ще срещнат вашето разбиране и подкрепа. И разбира се, очаквамерезултатите да са полезни за всички членове на обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай