20:47 ч.

16.03.17

6 мин.

0

41

0

Политическо послание на д-р Ахмед Доган

от редактор |

Политическо послание на д-р Ахмед Доган

На сайта на Движението за права и свободи преди минути бе публикувано политическо послание на д-р Ахмед Доган. Ето пълния му текст без редакторска намеса:


 


Раждането на обединителния патриотизъм на българска земя в демократични условия е уникален културно-исторически и политически феномен.


Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност.


Този Обединителен патриотизъм съществено се отличава от европейски и регионални национализми по това, че не издига етнонацията като самоцел или като основополагащо условие за консолидиращите процеси в обществото. Върху тази основа са възникнали класическите национални държави.


Българският Обединяващ патриотизъм в днешното актуално политическо време се базира предимно на необходимостта от Заедност на различието, а не на елиминиране или на унифициране на другостта и различието в „нароченото гърне" на етнонацията и на монолитната национална държава.


И за този политически процесинг са налице външни и вътрешни обстоятелства и фактори:


Външният свят, от който сме част и ние, е динамичен и нестабилен. Свидетели сме на геополитическо разместване на традиционни пластове на властовата система в планетарен мащаб. Това състояние на глобалното политическо време създава чувство на несигурност и тревожност.


Обстоятелствата и мотивиращите фактори във вътрешния ни свят са свързани с надградени проблеми във връзка с продължителният труден Преход, който излишно партизира и парцелизира публичното политическо пространство. Липсата на консенсус по основните приоритети на страната и хаотичната смяна на елитите е една от основните причини сега да плащаме висока социалната цена с нисък стандарт, бедност и шантав популизъм.


Развитието на общественото съзнание и самосъзнание, и в частност на националното самосъзнание, не беше проектирано върху динамиката на националните интереси. Опцията на визията за бъдещето на България имаше за хоризонт включването ни в НАТО и в ЕС. Разбира се, това беше правилната стратегия и тя беше реализирана.


Но свръхочакванията за полагаема ефективност се отразиха негативно върху ценностния фундамент и дейностния мотив на Националното Самосъзнание.


В ежедневна консумация понятийното словосъчетание „ Национално Самосъзнание" е абстрактно клише, използвано предимно за комерсиални политически цели на част от елита на страната.


В тази щекотлива тематизация понятийно-категориалният терен е много хлъзгав. За това аз изхождам от разбирането, че дълбинният носител на гражданското съзнание и самосъзнание е „работещо" Национално Самосъзнание. Защото е защитен механизъм на Цялото при кризи и критични ситуации за страната. С други думи, е политическа методология за опредметяване на гражданското самосъзнание в живота от позицията на националните интереси.


Затова стратегическото проектиране на матрицата на Националното Самосъзнание е предназначено да направлява възприятието, мисленето и оценъчно-избирателната ни способност да избираме какво е добро или зло за обществото и държавата не само от гледна точка на настоящето, но и в историческа перспектива.


Това е по-сложен и трудоемък подход, защото предполага: визия за развитието на света и на региона, както и поливариантно моделиране на различните геополитически таргети от позицията на устойчивото развитие на българските национални интереси.


През последните няколко десетилетия често съм си задавал въпроса: Защо пронационалистичните формации нямат прецизно дефинирано понятие за най-важният им инструмент за „събуждане" , „въздействие" и „ насочване" на обединителната национална енергия във формулата „Национално Самосъзнание"?!


Дори в първите години на прехода лансирах идеята за необходимостта от " умерен и интелигентен български национализъм", който фактически е част от тъканта на националното самосъзнание на всички европейски страни. За голямо съжаление не бях разбран... А сега Съдбата чука на вратата...


Европейските и регионалните национализми се основават на пикови ситуации в Историята, т.е. в миналото, и са кодирани за допомпване на архетипната памет за възход, или на травми от историческо снижаване, или падение.


И едното и другото водят до разделение, противопоставяне и търсене на исторически реванш, особено на Балканите.


Това, което наблюдавам в предизборните профили на различните политически партии, меко казано, ме озадачава, смущава и притеснява.


В ЕС трудно може да се намери обособена или значима територия, която да не е „ бивша" на близки или на по- далечни съседи. За Балканите да не говорим...


Тогава за какво става въпрос? За правото на първия, или за правото на последния?


Или за правото на временно пребивавал на определена територия, съобразно политическите катаклизми, или на капризите на историческото време? Ако това изчанчено разбиране се превърне във водещ политически принцип за възстановяване на „бившите владения", със сигурност световният ред отива към пълен разпад.


Българската държавност започва от хан Аспарух. А правото на последния е модерната българска държава, член на ЕС. Аз съм гражданин на тази държава и изборът ми е категоричен, защото е дълбоко мотивиран. И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава- като „бивша територия", засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето.


Никой не може да си припише права за подобно мислене и поведение!!!


Ако подобна претенция е право на по-силния, историята ни учи, че ранглистата не е константна величина. Защото тя самата поражда собственото си отрицание в лицето на стената на плача, но впоследствие и на Заедността като противодействие на причината...


В конкретния случай на всеки би трябвало да му е ясно, че натискът, рекетът, принудата и заплахите целят възстановяване и „ демократично" легитимиране на неоосманизма. Играта е ва банк!!! За мен няма да е изненада ако има трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа. Защото на 16.04.2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат. Безумие. Но е факт...


И сега Ние - и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват.


Всеки от нас трябва да се определи, като направи своя вътрешен избор. Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис. Иначе за състоянието „ разкрачен стоеж" се плаща много висока екзистенциална цена, и то поколения наред...


В това виждам силата на раждането на Обединяващият патриотизъм. Рядък феномен е, защото се събужда само когато има обща опасност за Цялото!


Няма как да се преборим с бедността, ниският жизнен стандарт и отсъствието на готовност за взаимно доверие, ако в душите ни бушуват разрушителните енергии на разединението, противопоставянето и омразата!


Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да й се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата й. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето.


Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!


С обич и загриженост:


Ахмед Доган


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:15 · 18.03.2017
Хeм Аспарух,хeм Лeвски,хeм сътрудник на ДС,хeм против възродитeлния процeс,хeм помак,хeм циганин,хeм с Русия,хeм с Европа,хeм турчин ,хeм против Турция ... Ами .ООН e самият тои.....,,с обич гласуваитe за мeнe,,...простак ,идиот и лъжeц.
Потребител · 08:01 · 18.03.2017
Този хитър Пeтър , маи пак щe излъжe българския избиратeл. Нe сe довeряваитe на вълка в овча кожа.
Потребител · 07:35 · 18.03.2017
тоз е с планетарни идеи бре. ШЕФ НА ООН ТРЯБВА ДА ГО ПРАВИМ. Бай Хасан от Асан махаля сега ще разгадае идеите му и ще почне един ВЪЗХОД. Манипулатор. Тарикат циганче. Тръгнал да прави циганска сватба със симфоничен оркестър.
Потребител · 22:55 · 17.03.2017
В това лицe виждам ,, хитрата лисица,която изяжда кокошкитe ,, Умният турчин лъжe наивнитe българи.
Потребител · 21:55 · 17.03.2017
Луд умора няма
Какъв доктор , какъв Аспарух че дори и Левски
Срамота за на всички че сме допуснали този човек да си позволява такива волности .
Как някой няма да му припомни някои чисти ризи от неговото минало
Опомнете се ей
Потребител · 16:01 · 17.03.2017
...Да излезе и се покае Доган, че е правил преди това,което сега Местан прави: уйдурма с турските власти да укрепи политическото си положение в България. И да каже ,че сега се покайва и е видял просветлението...И тогава хората ще му повярват...
Потребител · 15:56 · 17.03.2017
...Иначе,много истини могат да се доловят в посланието му, ако и да имат користни или лично партийни цели. Тези истини са в полза на България. Да излезе и каже Доган:той не е ли пътувал преди избори в Турция и търсил подкрепа от нашите турци там и правил уйдурма с турските власти преди ,за укрепване на позициите си в Българската политика
Потребител · 15:49 · 17.03.2017
Няма ли един учител по български да му провери домашното на Доган преди публикуване и му рече да не използва несъществуващи побългарени английски думи, употребата на които са резултат на беден речник и желание за самоизтъкване като много знаещ чужди езици...Така говореха в гетото в
ЮАР:компот от 14 черни езици без смисъл
123 · 14:34 · 17.03.2017
Доги, тея писания може да изглеждат дълбокомислени, заради засуканите термини и фрази, ама не са... Защо ги пишеш? Електоратът ти няма да ги разбере, а умните българи няма да ги оценят високо. Може и да впечатлиш тук-таме някой селски даскал и до там...
Потребител · 13:37 · 17.03.2017
Глупак,той е по-българин от много българи.Нали той ви предупреждава за опастността от неоосманизма на Ердогсн,заклеймяв териториалните ми претенции и великошовинизма.Какво повече искате от една дълбоко ориентирана про българска позиция.Просто сте лумпени помияри,които не сте дорасли да го разберете.И че се доказва като много по-голям,истински и разумно осъзнат патриот.
Потребител · 10:40 · 17.03.2017
МНОГО ИСТИНИ КАЗВА, АМА ДАЛИ ИДВАТ ОТ СЪРЦЕТО?? И ТОЙ Е ПРЕДАТЕЛ И НА БЪЛГАРИ И ТУРСКИ БЪЛГАРИ!
Стефан · 09:53 · 17.03.2017
До всички долни,лумпени помияри,които слагат минуси,или са против посланието на д-р Доган:Млъкнете и се опитайте да го разберете!Но едва ли.Неговия изказ и дълбочина на мислите са недостижими за вашите умствени възможности.Все едно на първокласник да обясняваш интеграли.Добитък като вас спъва обединението и от там общият ни просперитен,но Господ ни е натрапил тази ретроградна,тъпа гнилоч като вас.Въпреки това ще се опитаме да успеем,като ви елиминираме.Жалка,лаеща измет.
Потребител · 09:45 · 17.03.2017
посланието е написано от професор ,не от доган, но визията е добра,и ако всички го послушат ще има мир, в европа. то затова е посланието
Потребител · 09:39 · 17.03.2017
Респект към Доган !!! Обеденителят на България . Работил съм с много българи мюсюлмани извън България - те никога не обидиха България . Не забравяйте завета на дедите ни " Съединението прави силата"
Потребител · 09:09 · 17.03.2017
Хитро измислeно посланиe към българския народ. Иска да кажe ,българин съм от Аспарух насам,патриот съм като Лeвски, турчин съм от възродитeлния процeс до сeга,обичам циганитe като братя, нямам нищо общо с Турция.....и накрая с обич гласуваитe за мeнe. ПРЕДАТЕЛ.
Потребител · 09:05 · 17.03.2017
Избирайте, копелета ! Х.й ли искате, или К.р ?
Потребител · 08:58 · 17.03.2017
Не си правя ташак, ха ! Или искате да дойде нашия 500 годишен Османски ДОСТ и да назначи Местан за валия, а останалите аверчета като паши, каймаками, кадии, мюфтии. Гяурската, Свинска рая да бьде натирена в Трудови войски, за да построти това! , което разрушиха и разграбиха. След това Енчарския корпус да им стькми един Вьзродителен процес и да ги вьрне кьм тюркските им корени.
Потребител · 08:56 · 17.03.2017
Някои от БГ добре печелят от другаруването със Султана , даже и хора му предават за да им върви алъж вериша!
Митчия · 08:32 · 17.03.2017
Циганската сган, начело с Бойко, Курхуйния, Болния, подкрепени от бодрия лай на Каракачанката,да хващат мотиките и да вадят хляба на Бьлгария
Потребител · 08:20 · 17.03.2017
И каза хидрологьт на хилядолетието ! Гласувайте за партията на Левски - ДПС ! Потомците на Хан Аспарух - ромите, турците и помаците да се включат в управлението на страната. Наврете в Мечи гьз Путкарските партии като БСП, ГЕРБ и Реформаторската Кочина ! Цар Киро да ни стане президан, Доган - премиер, Карадайь- министьр на отбраната и командващ армията, а другите фенове на Апостола, министри на вьтрешните и вьншните работи, на правосьдието,просветата. Ей, да не вземете да припаднете!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 2Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент