Подписахме проекта за обща отбрана на ЕС

Подписахме проекта за обща отбрана на ЕС | StandartNews.com

Официална церемония по подписване на Нотификация по постоянното структурирано сътрудничество се проведе днес в Брюксел в рамките на заседанието на Съвета „Външни работи/Отбрана" на ЕС.

В нея от българска страна участваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

С подписването на нотификацията се постави началото на процедура за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС) в областта на отбраната на ЕС. Основната цел е повишаване на отбранителния капацитет на съюза, в изпълнение на приоритетите и нивото на амбиция, произтичащи от Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и сигурност.

В рамките на ПСС ще се създадат възможности за съвместно изграждане на високотехнологични и скъпоструващи отбранителни способности, в т. ч. чрез съфинансиране от Европейския фонд за отбрана. Предстои всяка държава, която се е включила в общата нотификация до Съвета на ЕС и до върховния представител за външната политика и политиката за сигурност на ЕС, да има готовност да се включи в поне един мащабен проект по ПСС.

По време на Съвета „Външни работи/Отбрана" на ЕС днес в Брюксел, в която участваха министрите на отбраната и на външните работи на страните-членки, беше обсъдена глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната.

В изказването си на работната сесия на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС, която се проведе днес с участието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, министърът на отбраната Красимир Каракачанов акцентира на елементите от сътрудничеството между Северноатлантическия алианс и ЕС, които изграждат капацитет и устойчивост в държавите от Западните Балкани.

В края на работния ден се проведе заседание на направляващия борд на Европейската агенция по отбрана (ЕАО). Министър Красимир Каракачанов отбеляза, че страната ни оценява положително интензивната работа на ЕАО, включително разработената тригодишна финансова рамка за планиране, чиято цел е да подкрепи държавите-членки при подготовката на дейности през целия жизнен цикъл на развитие на способностите и да ги подпомага при определянето и приоритизирането на подходящи дейности и проекти, които биха могли да се възползват от вече съществуващи или предвидени инструменти за финансиране на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай