14:20 ч.

20.03.17

2 мин.

0

0

0

Петър Москов: С Пепа Деведжиева сме от един отбор

от редактор |

Петър Москов: С Пепа Деведжиева сме от един отбор

- Боли ли ви сърцето, като гледате как вашият наследник Илко Семерджиев зачерква една по една вашите реформи, д-р Москов?


- Тук не може да става въпрос за лични емоции. Всички говорят за корупция и как щели да я преборят... ама друг път, защото било трудно, защото им трябвало пълно мнозинство в парламента, защото космосът в момента им бил нещо крив. Аз казвам обратното – моят екип в министерството на здравеопазването в продължение на две години наложи ясни правила и работещи механизми за защита на парите за здраве на българите от корупцията. Днес първата работа на правителството на БСП и ДПС е да унищожи тези механизми и да върне възможността за безпроблемно източване на здравната каса.


- Колко големи са щетите от това за здравеопазването у нас?
- Ами веднага ви казвам за едни 270 млн. лв., които успяхме да накараме фармацевтичните фирми да върнат обратно в НЗОК от своите печалби. С тези пари направихме например безплатни лекарствата за най-разпространеното заболяване у нас – високо кръвно.


- Кои са реформите, не само във вашата сфера, които непременно би трябвало да продължат, независимо от резултата от изборите?
- Задължително трябва да продължи реформата в правосъдието, която от 20 години насам ние започнахме за първи път с разделянето на ВСС на прокурори и съдии. Трябва държавата да продължи да се изтегля от бизнеса, улеснявайки разрешителните режими за предприемачите. Трябва да продължи реформата в образованието и повишаването на заплатите на учителите, които ние успяхме да вдигнем с 10%. Задължително трябва да продължи модернизацията на армията и превръщането й в надеждна защита на българските национални интереси.
Реформаторският блок имаше само 23-ма депутати в миналия парламент, но успя да наложи много важни и сериозни решения за България. Всички те трябва да бъдат продължени.


- Ако трябваше да гласувате в пловдивския избирателен район, бихте ли използвали преференция и коя?
- Използването на преференция осигурява най-мажоритарния вот. Гласоподавателят избира коя от всичките предложени от партията или коалицията личности да влезе в парламента. Така че гласуването с преференции е важно. И ако можех да гласувам в Пловдив, щях да го направя с преференция за Пепа Деведжиева – с нея сме от един отбор, заедно създавахме навремето ДСБ, сега заедно се борим за единството на десницата в Реформаторския блок. Бих заложил на нея.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент