Петър Москов: С Пепа Деведжиева сме от един отбор

Петър Москов: С Пепа Деведжиева сме от един отбор | StandartNews.com

- Боли ли ви сърцето, като гледате как вашият наследник Илко Семерджиев зачерква една по една вашите реформи, д-р Москов?

- Тук не може да става въпрос за лични емоции. Всички говорят за корупция и как щели да я преборят... ама друг път, защото било трудно, защото им трябвало пълно мнозинство в парламента, защото космосът в момента им бил нещо крив. Аз казвам обратното – моят екип в министерството на здравеопазването в продължение на две години наложи ясни правила и работещи механизми за защита на парите за здраве на българите от корупцията. Днес първата работа на правителството на БСП и ДПС е да унищожи тези механизми и да върне възможността за безпроблемно източване на здравната каса.

- Колко големи са щетите от това за здравеопазването у нас?
- Ами веднага ви казвам за едни 270 млн. лв., които успяхме да накараме фармацевтичните фирми да върнат обратно в НЗОК от своите печалби. С тези пари направихме например безплатни лекарствата за най-разпространеното заболяване у нас – високо кръвно.

- Кои са реформите, не само във вашата сфера, които непременно би трябвало да продължат, независимо от резултата от изборите?
- Задължително трябва да продължи реформата в правосъдието, която от 20 години насам ние започнахме за първи път с разделянето на ВСС на прокурори и съдии. Трябва държавата да продължи да се изтегля от бизнеса, улеснявайки разрешителните режими за предприемачите. Трябва да продължи реформата в образованието и повишаването на заплатите на учителите, които ние успяхме да вдигнем с 10%. Задължително трябва да продължи модернизацията на армията и превръщането й в надеждна защита на българските национални интереси.
Реформаторският блок имаше само 23-ма депутати в миналия парламент, но успя да наложи много важни и сериозни решения за България. Всички те трябва да бъдат продължени.

- Ако трябваше да гласувате в пловдивския избирателен район, бихте ли използвали преференция и коя?
- Използването на преференция осигурява най-мажоритарния вот. Гласоподавателят избира коя от всичките предложени от партията или коалицията личности да влезе в парламента. Така че гласуването с преференции е важно. И ако можех да гласувам в Пловдив, щях да го направя с преференция за Пепа Деведжиева – с нея сме от един отбор, заедно създавахме навремето ДСБ, сега заедно се борим за единството на десницата в Реформаторския блок. Бих заложил на нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай