Павлова: Няма да сме беззъби по време на председателството

Важните заседания ще се водят на български език, обяви министърът

Павлова: Няма да сме беззъби по време на председателството | StandartNews.com

Въпреки че България е Председател на Съвета на Европейския съюз, тя няма да бъде безмълвна или беззъба, когато се коментира тема, по която има мнение и национална позиция, обяви министър Лиляна Павлова.

Като председателстващи в консенсуса ние разбираме да търсим разбирателство и компромисни решения, когато това се налага, но без да ощетим България. Имаме ясни червени линии, които не позволяваме тези, които председателстват, да преминават, продължи Павлова.

Сега е моментът да покажем, че България е нещо позитивно и българите имат с какво да допринесат към дневния ред на Европа. Ние не сме само ползватели на европейските фондове, а можем активно да участваме в процесите. "Съединението прави силата“ като послание за Европа, че обединени сме по-силни и можем да се справим с предизвикателствата пред нас, допълни тя.

Всички важни заседания по време на Европредседателството ще водим на български език, за да може той да се чува и да се познава. Преди два дни подписах договор за споразумение за превод с Генерална дирекция „Преводи“. Неговата цел е в един момент да не се окажем изгубени в превода, защото всички наши послания ще бъдат превеждани на езиците в общността. Ще работим по това заедно и с експерти от Софийския университет. За тази цел ще има специално финансиране, за да можем да обучим добри български преводачи, обясни министър Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай