Патриотите не подкрепят вота на недоверие, желаят успех на реформата на Ананиев

Патриотите не подкрепят вота на недоверие, желаят успех на реформата на Ананиев | StandartNews.com

Обединените патриоти няма да подкрепим вота на недоверие към кабинета, заяви депутатът от групата Калин Поповски при разискванията в парламента и пожела успех на министър Кирил Ананиев с реформите в здравната система.

Вариант за тотална демонополизация на Националната здравноосигурителна каса в момента е невъзможен, коментира той. По думите му това би било много тежък завой в системата, а и само НЗОК имала кадри, които могат да контролират дейността на болниците и документацията. Според Поповски вторият вариант, предложен от здравното министерство, е много по-адаптиран към ситуацията в страната. Едно много леко съфинансиране от страна на пациента, и то при евтините пътеки до 700 лева ще доведе до рязко намаляване на броя на хоспитализациите, оттук ще бъдат освободени доста средства, за да може наистина да се остойности цената на клиничните пътеки и да има ресурс към малките болници, за които да се въведе пътека за долекуване, посочи депутатът от ПГ "Обединени патриоти". Той не изключи възможността при обсъждането да се стигне и до някакъв трети вариант.

Калин Поповски отбеляза, че днес 7-милионна България има над 3 млн. хоспитализации, което означава, че 2 млн. са излишни. По думите му това не означава, че тези хора не са болни, но могат да бъдат лекувани в доболничната помощ за по-малко пари. Тук имаме прекалено голям либерализъм, който доведе до източване на финансите на Здравната каса, коментира той.

Калин Поповски посочи, че здравната вноска у нас е 8 процента, докато в Европа, към която се стремим, има по-високи вноски, генерира се по-голям ресурс и не се доплаща практически нищо. Той даде пример с Великобритания, където вноската била 12 процента, и с Германия, където била 15 процента.

Депутатът от ОП отбеляза, че в България вече има над 365 болници, което означава, че на 20 хиляди души у нас се пада по една болница, но лечебните заведения в малки общини нямат нито сериозен потенциал да лекуват, нито кадри. За сравнение, в Холандия на 100 хиляди души имало една, но добре оборудвана болница. Като проблем у нас той открои недофинансираните клинични пътеки и бюджетът за лекарства, който бил тежко префинансиран.

Настоящият модел доведе до фалитите на Враца и Ловеч, но там преди 10 години, при правителството на Станишев, инвазивните кардиологии влязоха в двора на държавните болници, коментира Поповски. По думите му сборен дълг на болниците над 500 млн. е стряскаща цифра, но правителството е предприело действия в противовес на тази тежка картина.

Той отбеляза, че при гласуване на бюджета за 2018 г. има безпрецедентно увеличение на бюджета на НЗОК от 407 млн. лева, това е 15 процента увеличение и 90 на сто от него е отишло за болниците. Това правителство прие националната здравна карта, което ще намали откриването на нови болници и свръхнасищането на системата с лечебни заведения, посочи депутатът.

Той отчете също, че намаляват здравно неосигурените лица, а в близка перспектива се очаква въвеждане на електронна здравна карта и електронна рецепта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай