Първи политически реакции за новия ни кандидат за ООН

Първи политически реакции за новия ни кандидат за ООН | StandartNews.com

В началото на заседанието на министрите днес премиерът Бойко Борисов обяви, че шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова няма да е българският претендент за нов генерален секретар на ООН. Кристалина Георгиева ще замени Бокова след най-слабото представяне на досегашния ни кандидат в предварителните тайни гласувания на Съвета за сигурност на ООН. 

Вижте и първите реакции на политиците по въпроса:

Джема Грозданова, депутат от ГЕРБ: 

Щом има решение за промяна на кандидатурата за генерален секретар на ООН, би трябвало шансовете да са големи. Това заяви пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова. „Важното е какъв ще бъде крайният резултат за България. Ако се случи положителен резултат, това е нещо голямо за България, така че нека да го приемаме позитивно", посочи Грозданова, цитирана от Фокус. 

Корнелия Нинова, председател на БСП:

Оттеглянето на подкрепата от кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и издигането на Кристалина Георгиева за това пост е „тежко предателство за България и подчинение на чужди интереси". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. От левицата поискаха премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Даниел Митов да бъдат изслушани в парламента във връзка с тази промяна.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС:

Този ход изглежда много несериозен. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. „Според нас, когато държавата има определено решение, би трябвало да направи всичко възможно за реализирането му и да следва нужния ход за реализация", посочи Карадайъ. По думите му, смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН вреди на имиджа на страната ни. „С нищо не допринася за успех в едно такова състезание. Според нас един такъв акт вреди на успеха на страната ни", обясни още лидерът на ДПС.

Радан Кънев, лидер на ДСБ:

Добро, макар и много закъсняло решение за номинация на Кристалина Георгиева - кандидат, който може да обедини Източна Европа, а и целия ЕС. Успех! Това пожелание отправи лидерът на партията от РБ  ДСБ, Радан Кънев в профила си в социалните мрежи. 

Мариана Тодорова, зам.-председател на ПГ на АБВ:

Нищо няма да направим с новата кандидатура и тя играе в услуга на чужда кандидатура, което е много недостойно и провал на българската дипломация. Това заяви пред журналисти в парламента народният представител и зам.-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. „Не сме съгласни с това решение, разочаровани сме. Суверенитетът на България и българското правителство е поставен под въпрос, тъй като очевидно много чужди фактори са повлияли", посочи Тодорова. Според нея е възможно издигането на Кристалина Георгиева да бъде в услуга на трета кандидатура. „Напредъкът може да бъде отразен в последните гласувания. Считаме, че многото разнопосочни сигнали, които даде България, попречиха на това Бокова да върви по-напред", обясни Тодорова.

Четете всичко по въпроса в темата на "Стандарт"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай