Първанов: Да не козируваме на Брюксел, имаме повод да поканим Путин

Първанов: Да не козируваме на Брюксел, имаме повод да поканим Путин | StandartNews.com

Ние няма да козируваме на Брюксел във всяко нещо. Посещението на ген. Радев беше позитивно, но трябва още по-активно да се отстоява българския интерес, не може на нас да ни се спускат всякакви решения и позиции. Това заяви пред bTV президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов, след като настоящият държавен глава наложи вето на Закона за концесиите и, поне според евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, създаде риск от наказателна процедура за страната ни.

„В тази криза на Европа, ценностна и политическа, очаквам да видя повече характер от българските политици", заяви бившият председател на БСП и АБВ. Той отбеляза, че използването на военен самолет за визитата до Брюксел е било знаково и е било с цел Радев „да покаже сила, мощ".

Според Георги Първанов президентът е казал нещо, което не се отличава от позицията на европейските лидери – не може да се гради нова европейска архитектура на сигурността без Москва.

По думите му санкциите, наложени от ЕС, носят негативи за България и трябва по-настойчиво да се настоява за тяхната отмяна.

Във връзка с визитата на Владимир Путин в Унгария и изразената там от него готовност отново да работи с нашата страна, Първанов коментира: „Онова, което ние можехме да направим с мощните газови проекти и всички проекти в енергетиката, уви, правят ги други".

Бившият лидер на АБВ даде и „идея" на управляващите: „Предстои да отбележим юбилейна годишнина от руско-турската освободителна война. През 2003 г. през Путин беше в България по повод на тогавашната годишнина. Това беше една мн силна визита с последващ политически и икономически ефект. Диалогът би могъл да започне с такова събития в културен план, а след това ще се отпушат възможностите за общуване в икономиката".

Първанов посъветва и следващите български премиери да намерят път към Москва: „Знаете ли от кога български премиер не е ходил в Москва? Това е недопустимо!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай