Първан Симеонов: Има сериозно желание да се гласува за личности

Първан Симеонов: Има сериозно желание да се гласува за личности | StandartNews.com

В масовото използване на преференцията на тези избори виждам много силно желание в България политическият елит да се променя и това не ме изненадва, защото виждам много сериозно желание да се гласува за личности. Това коментира в Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл Болкан" пред БНР.

"В масовото използване на преференцията виждам и много сериозна партийна работа. Партиите и по-специално ГЕРБ, този път развързаха преференциалната кампания. Имаше много сериозна преференциална агитация, което може би дори способства за повишаване на резултата на ГЕРБ. Аз за пръв път ги виждам толкова активни на тема преференции. В голяма част от случаите преференциите са опитът на един кандидат да удари друг кандидат в една и съща листа", казва Симеонов.

Феноменът 15/15 означава, че нямаме особено устойчива демократична култура, но единственото лекарство срещу това е още от същото, добави още Симеонов.

"Най-глупавото, което можем да направим, е когато включим нещо в изборното законодателство, после да го променим, като видим, че то не работи отведнъж. То никога не можеше да проработи отведнъж. Трябва хората да бъдат оставени да се научат. Понякога това отнема дълги години", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай