Парламентът гласува прие декларацията за Македония. Борисов: Благодаря! /ОБНОВЕНА/

Парламентът гласува прие декларацията за Македония. Борисов: Благодаря! /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Декларацията за Договора за добросъседство с Македония  беше приета от парламента с 206 гласа "за", „против" - 0 „въздържали се" -0 , с което той бе приет единодушно.

В декларацията се оценяват положително усилията на България и Македония да финализират преговорите по договора за добросъседство. Чрез нея парламентът изразява очакването си подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености между двете страни, както и готовност да стартира ратификационни процедури в най-кратък срок. Народното събрание предлага Министерският съвет да внесе в Народното събрание ежегоден доклад за изпълнението на Договора, след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила.

В мотивите на декларацията се посочва, че България е била първата държава, която е признала независимостта на Република Македония на 15 януари 1992 г., както и че Република Македония заема специфично място в политиката на Република България в контекста на Югоизточна Европа, предвид икономическите и културните връзки, контактите между гражданите на двете страни и общата граница. Съгласно мотивите сключването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество е сред външнополитическите приоритети на българската държава.

"Единственото, което мога да кажа, е едно голямо благодаря, а пък дали е декларация, дали е мандат - важното е, че бихте го подкрепили след ратификацията на договора", заяви веднага след гласуването премиерът Бойко Борисов. Външният министър Екатерина Захариева призна, че много се е надявала да види подобно единодушие. Тя изрази очакване, че на подписването на 1 и 2 август в Скопие няма да има политически провокации с протести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай