Парламентаристи: България и Румъния са несправедливо третирани за Шенген

Парламентаристи: България и Румъния са несправедливо третирани за Шенген | StandartNews.com

Към момента България и Румъния са несправедливо третирани по отношение на Шенген, е заключението на вътрешните парламентарни комисии на двете държави. Темата е обсъдена на среща между Цветан Цветанов и Дорел Къпрар, председател на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент.

Към момента има несправедливост по отношение на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство, важна е взаимната подкрепа, обобщи пред журналисти в НС председателят на вътрешната комисия Цветанов.

И двете държави желаем да се присъединим, защото изпълнихме задълженията си и продължаваме да ги изпълняваме по отношение на ЕС, на свой ред отбеляза Дорел Къпрар.

Цветанов добави, че северната ни съседка спазва своя ангажимент към НАТО и отделя вече две на сто от БВП за отбрана като така изпреварва България в изпълняване на задълженията си за модернизация на румънската армия.

В рамките на година и половина са проведени няколко съвместни заседания на вътрешните комисии на двете страни - в Русе и в Букурещ. Това, по думите на Цветан Цветанов, е дало възможност за надграждане на парламентарното взаимодействие по тема "Сигурност".

Той напомни, че от януари 2019 г. Румъния поема председателството на ЕС и темата на българското председателство за Западните Балкани ще продължи и при румънското.

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е провела днес в Народното събрание съвместно заседание с Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

Румънската делегация, водена от председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност Дорел Къпрар, е на работно посещение в България по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.

"За нас е изключително удоволствие да посрещнем водената от г-н Къпрар делегация от Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент. Преди 3 месеца българската и румънската комисия направиха съвместно заседание в Букурещ, което бе изключително ползотворно", е посочил Цветан Цветанов. Той е благодарил на румънската страна за подкрепата за парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС и е пожелал успех на Румъния по време на тяхното председателство, което ще започне на 1 януари 2019 г.

"Срещите помежду ни стават все по-чести, което е показателно за нивото на нашето сътрудничество. Българският и румънският парламент могат да бъдат пример за съвместна работа. Към процеса на развиване на нашите икономически, политически и дипломатически отношения бихме могли да привлечем и още страни и така дори да надградим отличното ни сътрудничество", е заявил председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност Дорел Къпрар. По думите му България и Румъния може и да са малки държави, но когато са единни, гласът им може да се чува много силно в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай