Орешарски: Да се отвори стенограмата за КТБ

Моето правителство беше обречено да падне - това беше целта, твърди експремиерът

Орешарски: Да се отвори стенограмата за КТБ | StandartNews.com

Бившият премиер Пламен Орешарски се обяви за разсекретяването на стенограмата на разговора при президента Росен Плевнелиев от лятото на 2014 г., свързан с тежкото финансово положение в КТБ.

"Стабилността на банковата система в случая с КТБ бе съхранена, това бе важното, всеки друг вариант щеше да е много по-тежък за страната. А днес разсекретяването на стенограмата от съвещанието при президента Плевнелиев няма да повлияе на останалите банки, мина много време оттогава", заяви той пред БНТ.

Според него, целта на атаката срещу банката тогава е била да свали правителството му. „Но това така или иначе щеше да стане, такива бяха обстоятелствата", обясни бившият премиер. - Разсекретяването на стенограмата от съвещанието при президента Плевнелиев няма да повлияе на останалите банки. Целта на атаката срещу банката тогава беше да се свали правителството", допълни Орешарски.

Той попита защо по време на неговото правителство е имало протести срещу спасяването на кворума в парламента от "Атака", а сега тази партия е в управлението и няма никаква обществена реакция.

Пламен Орешарски се обяви за влизането на България в еврозоната и замяната на лева с евро. "Няма да има апокалипсис, двойно поскъпване или нещо подобно. Поскъпване ще има, някои ниски стойности ще се закръглят, например една стока ако е 75 евроцента, може да стане 1 евро",смята Орешарски. Според него, дори да приеме еврото, България няма да промени статуса си в Европейския съюз. "Страната ни няма сериозна тежест, защото сме икономически слаби и последни в съюза. В доклада на ЕК за България е притеснително това, че ни препоръчват да подобрим събираемостта на данъците, макар че премиерът говори обратното, че сме го направили", каза още Орешарски.

Той бе категоричен, че няма видими подобрения в икономическата обстановка в страната и това е особено притеснително за следващите години. "Стоте дни на Румен Радев изминаха, не бих могъл да кажа нещо критично", добави Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай