ОБЗОР: Ще продаваме 50% от руския газ

ОБЗОР: Ще продаваме 50% от руския газ | StandartNews.com

България ще продава 50% от руския газ, който ще влиза на територията на страната ни по втория ръкав на "Турски поток". За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин. "Това е голямо постижение, абсолютно съм доволен. Беше много трудно, но постигнахме много", каза Борисов пред "Стандарт". Срещата на Борисов и Путин продължи повече от 2 часа и според руския протокол, това било необичайно дълго, обясниха български дипломати. "Деловите преговори бяха доста резултатни", каза по-късно руският президент пред журналисти.


Ден по-рано Путин е разговарял с турския президент Ердоган, който е дал съгласието си да има втора точка на "Турски поток" за вход на газ за България. "Вчера /б. ред. във вторник/, господин Ердоган потвърди, че е съгласен „Турски поток" да има разклонение към България", обясни Путин. Втората тръба, която ще завие към страната ни, била направена наполовина, стана ясно още. Обемите и цените на доставките щели да бъдат определени с по-нататъшни договори.

"От името на българите изказвам благодарност, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да дойде руска тръба през "Южен поток", но това са минали събития. Така че по тази тема ясно и категорично - "Турски поток" влиза на територията на България", каза Борисов.

Той посочи, че „Газпром", „Булгартрансгаз" и министрите ще намерят формулата, по която синьото гориво да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до държавите в региона. По второто разклонение на газопровода към страната ни ще текат 15 млрд. куб м природен газ от Русия. "Заедно с горивото от Украйна стават 34 млрд. куб м, които ще минават през България. Русия и ние заедно с ЕК ще намерим формула за газовия хъб като европейски проект", обясни Борисов.

„Пазарът и търсенето определят количествата и цените. Русия отдавна не е държава на плановата икономика, който даде по-добри цени, ще си вземе. Нашата цел е да транспортираме и да не излезем от картата на газоразпределителната мрежа", отговори Борисов на въпрос за преноса на газ по отклонението. "България прави връзките си с Румъния, със Сърбия, с Турция, с Гърция. Със собствени средства разширяваме мрежата си и можем да придвижваме горивото във всички посоки. Това е възможност пазарът да се насити и който докара най-евтин газ - да продава", обясни още Борисов.

"Обемите на доставките през хъба ще зависят от това какъв транзит през Украйна ще бъде запазен, какви ще са заявките на потребителите на руски газ през годините", каза Владимир Путин.

В Москва стана ясно още, че е оставена вратичка и за трети ръкав на "Турски поток" през страната ни, който да дублира трасето на "Южен поток". "Трябва да уточним, че към момента директна тръба не е възможна. Но, ако България е стабилен и прогнозируем разпределителен център за Европа, ще говорим тогава за още една тръба. Тя ще струва около 9 млрд. евро. Ние съжаляваме за „Южен поток", България виждам, че също съжалява, защото щеше да е много изгоден. Ние сме готови за реализацията на новия маршрут", заяви Путин. „Газпром" и Путин ни опростиха 800 млн. евро за проваления проект „Южен поток", добави Борисов. Руският президент обяви, че приветства пускането на газопровода ТАНАП от Азербайджан, защото създава пазарни условия. По него България трябва да получава от Баку през Турция 1 млрд. куб м газ.

„Пазарните условия предполагат равни условия за всички. ТАНАП защо беше изключен от европейските правила, а „Южен поток" не беше? С какво България е по-лоша от други страни?", каза още президентът на Русия.

На срещата Борисов и Путин са коментирали и темата за АЕЦ "Белене". "Русия е готова да се върне към проекта за строителство на атомната електроцентрала, ако България вземе решение", заяви Владимир Владимирович. "Обсъдихме „Росатом" да предложи гориво за „Козлодуй" и да помага за удължаване експлоатацията на шести блок", добави той. Борисов посочи, че България си е научила урока и иска проекта "Белене" на пазарен принцип, който може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност. "Разполагаме с два реактора и с площадка на АЕЦ „Белене". Благодарих за 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй", за това, че им се удължи живота. Но след 10-15 години базовата ни мощност ще има необходимост от други реактори", коментира премиерът.

Щефът на "Лукойл"
помагал за срещите

Шефът на руската "Лукойл" Вагит Алекперов е съдействал на българската страна за срещата в Москва с руския премиер Дмитрий Медведев. Това се разбира от съобщението за визитата на най-високо ниво на агенция ТАСС.
"Благодарим за хубавото време. Благодарим на екипа ви, на министрите, както и г-н Алекперов за възможността да се срещнем с вас", е цитиран да казва Борисов. Уточнението, че Алекперов е участвал в срещата е на руската агенция. България донесе хубаво време в Москва, шушукаха си руски представители преди двустранните срещи. Рано сутринта вчера агенциите пуснаха страховита прогноза за лошо време с жълт код за валежи и вятър.

Борисов е посочил, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката. "Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна", е казал Борисов.

На срещата от българска страна са присъствали заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова.

В съобщението на ТАСС се допълва, че Медведев е предложил да се обсъдят и "други актуални въпроси". Агенцията изброява и кои са участвали в руската делегация: министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров (той е съпредседател от руска страна на двустранната междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество), министърът на енергетиката Александър Новак, министърът на икономическото развитие Максим Орешкин, зам.-министърът на външните работи Александър Грушко, президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов и др.

Путин към газовиците:
Това трябва да стане

Руските газовици, които присъствали на официалния обяд на българския премиер и руския президент, останали изумени от постигнатия огромен успех в преговорите за газа между Путин и Борисов. Владимир Владимирович просто им казал: "Това трябва да стане". Официалният обяд на Путин започна в 16.55 часа. На него присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов, Боил Банов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова. От руска страна са били първият вицепремиер и министър на финансите, зам.-министърът на външните работи, министрите на промишлеността и търговията, на енергетиката, на културата, както и председателят на Управителния съвет на „Газпром" Милер и президентът на „Лукойл" Алекперов.

Медведев: Отношенията
ни се активизираха

„Отношенията между България и Русия напоследък се активизираха. Скоро беше при нас вашият президент, сега имам щастието да ви приема като правителствен ръководител. Сърдечно ви приветствам". С тези думи руският премиер Дмитрий Медведев посрещна Бойко Борисов в Приемния дом на правителството на ул. „Воздвиженка" 16. Борисов отговори, че ще се радва да обсъдят икономическите отношения темите за туризма, борбата с тероризма, енергийните проекти. „Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна", каза българският премиер.

Двамата министър-председатели обсъдиха задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество. На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на културата Боил Банов, на енергетиката Теменужка Петкова и на туризма Николина Ангелкова, които са в официалната делегация.

Пазим паметниците
на руските войни

Разбрахме се да съхраним паметниците ни на българска зема. Това заяви президентът Владимир Путин на съвместната пресконференция с премиера Борисов. Путин бе категоричен, че запазването на паметта на десетките хиляди загинали на българска земя руски и съветски войници, е много важно.

Влиянието на Русия на Балканите е факт още от Руско-турската освободителна война и затова искам да привлечем вниманието на всички световни лидери, които имат отношение към региона за запазването на мира, на стабилността, на етническата толерантност, за да можем да строим и надграждаме, а не на воюваме, коментира премиера Борисов.

Златен исус за домакина

Икона на Исус Христос Вседържател, направена от монах в българския Зографски манастир в Атон, подари премиерът Бойко Борисов за руския президент Владимир Путин. Монахът е работел по време на пост и в молитва. Това дава душа на иконата, обясниха духовници. Путин е известен със своята набожност, което повлияло при избора на подаръка. Иконата има покритие от 24 каратово злато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай