22:20 ч.

30.05.18

7 мин.

0

36

0
ОБЗОР: Ще продаваме 50% от руския газ

България ще продава 50% от руския газ, който ще влиза на територията на страната ни по втория ръкав на "Турски поток". За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин. "Това е голямо постижение, абсолютно съм доволен. Беше много трудно, но постигнахме много", каза Борисов пред "Стандарт". Срещата на Борисов и Путин продължи повече от 2 часа и според руския протокол, това било необичайно дълго, обясниха български дипломати. "Деловите преговори бяха доста резултатни", каза по-късно руският президент пред журналисти.Ден по-рано Путин е разговарял с турския президент Ердоган, който е дал съгласието си да има втора точка на "Турски поток" за вход на газ за България. "Вчера /б. ред. във вторник/, господин Ердоган потвърди, че е съгласен „Турски поток" да има разклонение към България", обясни Путин. Втората тръба, която ще завие към страната ни, била направена наполовина, стана ясно още. Обемите и цените на доставките щели да бъдат определени с по-нататъшни договори.


"От името на българите изказвам благодарност, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да дойде руска тръба през "Южен поток", но това са минали събития. Така че по тази тема ясно и категорично - "Турски поток" влиза на територията на България", каза Борисов.


Той посочи, че „Газпром", „Булгартрансгаз" и министрите ще намерят формулата, по която синьото гориво да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до държавите в региона. По второто разклонение на газопровода към страната ни ще текат 15 млрд. куб м природен газ от Русия. "Заедно с горивото от Украйна стават 34 млрд. куб м, които ще минават през България. Русия и ние заедно с ЕК ще намерим формула за газовия хъб като европейски проект", обясни Борисов.


„Пазарът и търсенето определят количествата и цените. Русия отдавна не е държава на плановата икономика, който даде по-добри цени, ще си вземе. Нашата цел е да транспортираме и да не излезем от картата на газоразпределителната мрежа", отговори Борисов на въпрос за преноса на газ по отклонението. "България прави връзките си с Румъния, със Сърбия, с Турция, с Гърция. Със собствени средства разширяваме мрежата си и можем да придвижваме горивото във всички посоки. Това е възможност пазарът да се насити и който докара най-евтин газ - да продава", обясни още Борисов.


"Обемите на доставките през хъба ще зависят от това какъв транзит през Украйна ще бъде запазен, какви ще са заявките на потребителите на руски газ през годините", каза Владимир Путин.


В Москва стана ясно още, че е оставена вратичка и за трети ръкав на "Турски поток" през страната ни, който да дублира трасето на "Южен поток". "Трябва да уточним, че към момента директна тръба не е възможна. Но, ако България е стабилен и прогнозируем разпределителен център за Европа, ще говорим тогава за още една тръба. Тя ще струва около 9 млрд. евро. Ние съжаляваме за „Южен поток", България виждам, че също съжалява, защото щеше да е много изгоден. Ние сме готови за реализацията на новия маршрут", заяви Путин. „Газпром" и Путин ни опростиха 800 млн. евро за проваления проект „Южен поток", добави Борисов. Руският президент обяви, че приветства пускането на газопровода ТАНАП от Азербайджан, защото създава пазарни условия. По него България трябва да получава от Баку през Турция 1 млрд. куб м газ.


„Пазарните условия предполагат равни условия за всички. ТАНАП защо беше изключен от европейските правила, а „Южен поток" не беше? С какво България е по-лоша от други страни?", каза още президентът на Русия.


На срещата Борисов и Путин са коментирали и темата за АЕЦ "Белене". "Русия е готова да се върне към проекта за строителство на атомната електроцентрала, ако България вземе решение", заяви Владимир Владимирович. "Обсъдихме „Росатом" да предложи гориво за „Козлодуй" и да помага за удължаване експлоатацията на шести блок", добави той. Борисов посочи, че България си е научила урока и иска проекта "Белене" на пазарен принцип, който може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност. "Разполагаме с два реактора и с площадка на АЕЦ „Белене". Благодарих за 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй", за това, че им се удължи живота. Но след 10-15 години базовата ни мощност ще има необходимост от други реактори", коментира премиерът.


Щефът на "Лукойл"
помагал за срещите


Шефът на руската "Лукойл" Вагит Алекперов е съдействал на българската страна за срещата в Москва с руския премиер Дмитрий Медведев. Това се разбира от съобщението за визитата на най-високо ниво на агенция ТАСС.
"Благодарим за хубавото време. Благодарим на екипа ви, на министрите, както и г-н Алекперов за възможността да се срещнем с вас", е цитиран да казва Борисов. Уточнението, че Алекперов е участвал в срещата е на руската агенция. България донесе хубаво време в Москва, шушукаха си руски представители преди двустранните срещи. Рано сутринта вчера агенциите пуснаха страховита прогноза за лошо време с жълт код за валежи и вятър.


Борисов е посочил, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката. "Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна", е казал Борисов.


На срещата от българска страна са присъствали заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова.


В съобщението на ТАСС се допълва, че Медведев е предложил да се обсъдят и "други актуални въпроси". Агенцията изброява и кои са участвали в руската делегация: министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров (той е съпредседател от руска страна на двустранната междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество), министърът на енергетиката Александър Новак, министърът на икономическото развитие Максим Орешкин, зам.-министърът на външните работи Александър Грушко, президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов и др.


Путин към газовиците:
Това трябва да стане


Руските газовици, които присъствали на официалния обяд на българския премиер и руския президент, останали изумени от постигнатия огромен успех в преговорите за газа между Путин и Борисов. Владимир Владимирович просто им казал: "Това трябва да стане". Официалният обяд на Путин започна в 16.55 часа. На него присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов, Боил Банов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова. От руска страна са били първият вицепремиер и министър на финансите, зам.-министърът на външните работи, министрите на промишлеността и търговията, на енергетиката, на културата, както и председателят на Управителния съвет на „Газпром" Милер и президентът на „Лукойл" Алекперов.


Медведев: Отношенията
ни се активизираха


„Отношенията между България и Русия напоследък се активизираха. Скоро беше при нас вашият президент, сега имам щастието да ви приема като правителствен ръководител. Сърдечно ви приветствам". С тези думи руският премиер Дмитрий Медведев посрещна Бойко Борисов в Приемния дом на правителството на ул. „Воздвиженка" 16. Борисов отговори, че ще се радва да обсъдят икономическите отношения темите за туризма, борбата с тероризма, енергийните проекти. „Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна", каза българският премиер.


Двамата министър-председатели обсъдиха задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество. На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на културата Боил Банов, на енергетиката Теменужка Петкова и на туризма Николина Ангелкова, които са в официалната делегация.


Пазим паметниците
на руските войни


Разбрахме се да съхраним паметниците ни на българска зема. Това заяви президентът Владимир Путин на съвместната пресконференция с премиера Борисов. Путин бе категоричен, че запазването на паметта на десетките хиляди загинали на българска земя руски и съветски войници, е много важно.


Влиянието на Русия на Балканите е факт още от Руско-турската освободителна война и затова искам да привлечем вниманието на всички световни лидери, които имат отношение към региона за запазването на мира, на стабилността, на етническата толерантност, за да можем да строим и надграждаме, а не на воюваме, коментира премиера Борисов.


Златен исус за домакина


Икона на Исус Христос Вседържател, направена от монах в българския Зографски манастир в Атон, подари премиерът Бойко Борисов за руския президент Владимир Путин. Монахът е работел по време на пост и в молитва. Това дава душа на иконата, обясниха духовници. Путин е известен със своята набожност, което повлияло при избора на подаръка. Иконата има покритие от 24 каратово злато.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:24 · 03.06.2018
" ЩЕ ПРОДАВАМЕ " или евентуално " ЩЕ ТРАНЗИТИРАМЕ " са съвсем различни неща. Ще продаваме ако имаме нещо наше. А то не е наше. Може такси от транзит еветуално да вземаме. Отново лъскате бастуна на властта.Ебаси и статията
Димо · 15:09 · 02.06.2018
На кого ще продаваме газ? Я да се замислят малко, Румъния и сега не иска да чуе за руска газ, Сърбия е свързана със западната мрежа и може да взема газ от Европа,Гърция и сега се снабдява с газ от арабските и африканските страни ,а пък като построи терминал в Александруполис ще приема и аме4икански газ.Ние най умните пък вземаме от турска тръба руски.140 години след Освобождението двамата ни поробители пак ни поробват.А Господ ни е дал шанс и то най-добрият да сме в Европа. Тъпа държава.
BarakBaghdadi · 09:19 · 03.06.2018
@Димо Я да се замислят малко....мухаха, як виц! Разсмя ме рано сутрин! :-)
Потребител · 11:54 · 01.06.2018
БРАВО
Потребител · 14:18 · 01.06.2018
@Потребител За кое браво. Че се отказваме от директна тръба от русия и в замяна се съгласяваме на тръба от турция. Ако утре турците врътнат кранчето пак ли браво ще викаш лизач гнусен. Галоша е виновен за пропадането на толкова проекти. Както и комунистите. Орешарски е за затвора.
BarakBaghdadi · 16:30 · 01.06.2018
@Потребител Курнелио, времето назад ли искаш да ти върнем, да застреляме Роско за да не разпърди Южен Поток в бъдещето? Галош е баща ти, че не те оставил да завършиш 3ти клас!
Потребител · 22:18 · 31.05.2018
Сега Боко е щастлив, че тръбата ще му се вкарва в ХЪБА от Турция а не от Русия ...
Цирк, щя да продава Руски газ на ... другите ...
Потребител · 12:06 · 31.05.2018
СЕГА БОЧКО ПОЦЕЛУЙКО ДА ОБЯСНИ НА ЮНКЕРЧЕТО,МАМА МЕРКЕЛ , МИКРОНЧЕТО И ШИЗОТО СТОЛТЕНБЕРГ ,ЧЕ РУСИЯ И ВЛИЯНИЕТО И НА БАЛКАНИТЕ Е ОТ ВЕКОВЕ И ЧЕ БЕЗ РУСИЯ НА БАЛКАНИТЕ
НЯМА ДА ИМА МИР, СТАБИЛНОСТ И ЕТНИЧЕСКА ТОЛЕРАНТНОСТ И ЧЕ НИЕ СЕ НАРЕЖДАМЕ ВЕЧЕ ДО СЪРБИЯ И РУСИЯ, ЗА ДА НЯМА ВОЙНИ, А ДА СТРОИМ И НАДГРАЖДАМЕ. ЗА ТОВА СЕ БОРИ И КАКА ИСТИНА,НАЧЕЛО С БСП. ВЪН ПОДПАЛВАЧИТЕ НА ВОЙНИ ОТ БАЛКАНИТЕ.ДА ЖИВЕЕ МАМА РАША.
Shopeto · 07:40 · 01.06.2018
@Потребител Повечето българи имат малко по-различно мнение по въпросът колко руско влияние ни се отразява добре. Предполагам това не ти е приятно, но е факт. Точно сега е момента да ни покажеш колко си толерантен... ако си.
BarakBaghdadi · 13:18 · 01.06.2018
@Shopeto "Повечето българи имат малко по-различно мнение", кои са тия българи, колко са, имаш ли някаква статистика да ни посочиш, или просто си тролиш измислици както винаги?

МакКейн като дойде преди 4 години и на другият ден се отказахме Южен Поток. Можеш ли да ни дадеш подобен пример с директно руско вмешателство във вътрешните ни работи, или "влияние" дето му викаш?
Потребител · 14:13 · 01.06.2018
@Shopeto ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ БИХА РАЗПОРИЛИ СОРОС КУРВЕТИНА КАТО ТЕБЕ . И ТО БИХА ГО НАПРАВИЛИ С ПЪЛЕН КЕФФФ
Shopeto · 15:07 · 01.06.2018
@Потребител Повечето българи не са такива диваци като теб и не биха "разпорили" никой, да не гоорим за "кеф", с едно или с две ф-та.
Нещо бих искал обаче а те попитам: защо все Сорос намесваш? Този изкуфял дядка ли си си харесал за главен виновник за всичко?
BarakBaghdadi · 16:25 · 01.06.2018
@Shopeto Повечето българи не са такива диваци .....ти като си толкова културен, а само лъжеш и тролиш, какво?

Чел/гледал ли си интервюта на Сорос? Тоя "дядка" си е още жива акула и все още крои планове за нашето бъдеще, не се прави на ударен. За какво го изритаха собствените му съграждани, мислиш? Хайде сега изплюй накоя глупост за Обран :-)
Shopeto · 17:32 · 01.06.2018
@BarakBaghdadi Какво "лъжа и трола" бе Барак? Правиш ли изобщо разлика между лъжа и различно мнение? Ако всички бяхме на едно мнение, за какво са ни изобщо форуми? Като не искаш да дискутираш, ходи на митинги: там се скандира и няма нужда да се аргументиира.
И щом питаш за Сорос, да ти кажа: Не. Нито съм му гледал интервютата, нито смятам тепърва да започвам. Не ме интересува. Според мен хората надценяват влиянието му.
BarakBaghdadi · 18:08 · 01.06.2018
@Shopeto Какво "лъжа и трола" бе Барак? --- Имаш очи да питаш? Ти си много нагъл бе! ОК, почвам да си водя списък на всяка лъжа, която си казал, но предполагам, че после ще кажеш, че не си го казал. Десетки пъти съм те поправял вече, много добре знаеш. Има разлика от "различно мнение" и откорвенна лъжа, не се прави на гръмнат...

1. Твърдиш, че Русия е виновна за създаването на Лак
BarakBaghdadi · 18:09 · 01.06.2018
@BarakBaghdadi ...бях се засилил да ти изреждам лъжите, които си спомням, но смятам да излеза да полея празника.
Shopeto · 18:34 · 01.06.2018
@BarakBaghdadi И като смятам, че Русия е виновна за коквото там е "Лак", не си ли на мнение, че имм право на мнение? Или щом, по твое мнение, моето е погрешно, значи лъжа? Като при комунистите? До стената и разстрел, щом не съм на линия? И ти ли, като онова говедо отгоре, би разпорил някой с кеф?
BarakBaghdadi · 13:53 · 02.06.2018
@Shopeto "И като смятам, че Русия е виновна за коквото там е "Лак", не си ли на мнение, че имм право на мнение? - мнението е като задника, всеки си го има и аз уважавам не всеки мнението!

Не е мнение, когато лъжеш за лесно проверими факти! Лъжа е когато твърдиш, че Русия е виновена за създаването на Алкайда. Лъжа е като хем твърдиш, че инпсекторите от OPCW "били в Сирия и изписали кофи с мастило", хем, че Русия им пречела да идат до мястото на проверка. Това са мнения, това са лъжи!
BarakBaghdadi · 13:56 · 02.06.2018
@BarakBaghdadi Това НЕ са мнения, това са лъжи!

Мнение е "аз смятам, че Тръмп атакува Асад, заради свои лични интереси, а не заради предполагаема хим. атака.

Лъжа е "Асад обгази своите хора, инспекторите бяха там и изписаха кофи с мастило"

Правиш ли разлика сега?
BarakBaghdadi · 18:19 · 01.06.2018
@Shopeto Не. Нито съм му гледал интервютата, нито смятам тепърва да започвам. Не ме интересува - аха, обаче коментираш, интересно...

Ми вземи се ограмоти малко а? Виж колко пари налива за "демокрация" по света и после кажи, че му се "надценява влиянието". Като си решил да си останеш тъп, поне не коментирай.
Shopeto · 18:37 · 01.06.2018
@BarakBaghdadi Ако не коментирам, ще умреш от скука :)
BarakBaghdadi · 13:30 · 02.06.2018
@Shopeto Не знам дали си забелязал, но повечето ти простотии избявам да коментирам, а чета редвно всички новини и коментари. Не се мисли, че съм умрял за теб :-)
Shopeto · 16:09 · 02.06.2018
@BarakBaghdadi E щом е така: so long, and thanks for all the fish...
BarakBaghdadi · 18:29 · 01.06.2018
@Shopeto "Според мен хората надценяват влиянието му"

George Soros is one of the most powerful men on earth. A New York hedge fund manager, he has amassed a personal fortune estimated at about $13 billion (as of 2009). His company, Soros Fund Management, controls at least another $25 billion in investor assets. Since 1979, Soros's foundation network -- whose flagship is the Open Society Foundations (OSF) -- has dispensed more than $5 billion to a multitude of organizations whose objectives are consistent with those of Soros.
Shopeto · 18:42 · 01.06.2018
@BarakBaghdadi Знам много добре кой е, въпреки това не мисля, че успя много да постигне, въпреки парите си. А за бъдещето не се притеснявам - природата си знае работата. Затова казвам, че хората го надценяват. Сорос е миналото, не бъдещето.
BarakBaghdadi · 13:44 · 02.06.2018
@Shopeto "Знам много добре кой е, въпреки това не мисля, че успя много да постигне, въпреки парите си. "

"И щом питаш за Сорос, да ти кажа: Не. Нито съм му гледал интервютата, нито смятам тепърва да започвам. Не ме интересува."

Ето, в два последователни коментара кзваш едно, а после обратното? Как така хем не те интересува и нищо не си гледал и чел за него, хем "Знам много добре кой", последно?
Shopeto · 16:06 · 02.06.2018
@BarakBaghdadi Ами така - трябва да си прекарал последните години в Патагония, за да не знаеш кой е Сорос и каквви ги върши. Това стига ли ти като обяснение?
BarakBaghdadi · 22:38 · 02.06.2018
@Shopeto Ах ти хлъзгав палячо ! :-)
Потребител · 11:51 · 31.05.2018
ДО 8.30. НЯМА КАКА ЛЪЖА.. АКО ТОВА КОЕТО НАШИТЕ ПИШАТ Е ВЕРНО ТО КАКА ЛЪЖА СИ Е НАПРАВО КАКА ИСТИНА. ЗАЩОТО КАТО РЪКОВОДИТЕЛКА НА БСП И КОМУНЯГИТЕ ОТДАВЖНА СЕ БОРЯТ ДА СИ ДОСТАВЯМЕ РУСКИ ГАЗ И СА БИЛИ СРЕЩУ ЛЪЖЦИТЕ,КОИТО СЕ ХВАЛЕХА И ЛЪЖЕХА,ДАЖЕ ГИ ПОНАПЛЯСКВАХА В СЛУГИНАРСТВО ПРЕД ОБАМАТА,ТРАМПАТА И БРЮКСЕЛСКИТЕ ДЖЕНДЪРИ. И КАКА ИСТИНА ОТДАВНА ТВЪРДЕШЕ ЧЕ БЕЗ РУСИЯ НИЩО НЯМА ДА СТАЕ И НА БАЛКАНИТЕ.
Потребител · 11:13 · 31.05.2018
БРАВО НА БОЙКО.. ИЗЦЕПКИТЕ МУ СТАВАТ ВСЕ ПО-ГОЛЯМИ. ГАЗТА ЩЕШЕ ДА СЕ ТРАНЗИТИРА, СЕГА ЦП,ИЗЦЕПКИТЕ ТЯ ЩЕ ИДВА У НАС И НИЕ ЩЕ Я ПРОДАВАМЕ. ДАЖЕ ДА МИНАВА ПРЕЗ ТУРЦИЯ, ТУРЦИЯ ЩЕ Е ТАЗИ КОЯТО ЩЕ Я ТРАНЗИТИРА ,А НЕ ДА НИ Я ПРОДАВА, А НИЕ ЩЕ Ч ПРОДАВАМЕ. АШКОЛСУН БЕ КЕРАТА,ПЛЯМПАШ СИ КАКВОТО СИ МЕЧТАЕШ. НЕЩО КАТО ЗАПАДНИ БАЛКАНИ, А ДАНО АМА СЛЕД 10-НА ЧЕ ОЩЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ. А ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА,НЕЗАВИСИМОСТТА ОТ МАМА РАША- НА ДЪНОТО НА ЦЪРНО МОРЕ.
Потребител · 08:34 · 31.05.2018
Абе,къде е кака Лъжа да привика г-н Борисов в НС да се разберат по мъжки,май изчезна ,горката,какво ще лъже и маже сега???
Потребител · 02:23 · 31.05.2018
Тръба ще влиза от Черно море. Всеки знае: България - туризъм, Русия-газта. Не е възможен вариант България - газта и нее изгодно заради газта, да поемаш ризък за туризма... Тук друго - всеки който докосва руско синьо златр става корупционер, много-много огромни пари. Зависи дали имаше преговори "очи на очи".
Потребител · 23:11 · 30.05.2018
не слушай този или онзи а прави това което е добре за да те помнят и децата ни .
BarakBaghdadi · 22:41 · 30.05.2018
Бре бре, Роско ще се обърне в гроба...само да има кой да го отстреля първо, за да не се мъчи това недоразумение :-)

Браво на Бойко, респект! Тоя човек много ми се издигна в очите! Преди 10г редовно си правех гаргара с изцепките му, а гледай сега, еволюира пожарникарчето пред очите ни!
Потребител · 14:15 · 01.06.2018
@BarakBaghdadi Къф респект пред тоя галош. Зависими сме от турция. Тръбата можеше да е директно от русия. Ще има браво и респект когато направи така че тръбата да си идва директно от братята. Другото е ала бала.
BarakBaghdadi · 16:28 · 01.06.2018
@Потребител Аха, ОК, по-добре без тръба, и с гол в ръката ***, щото сме били зависими...това ли новата мантра на КУРнелия? Докато не изкопаме собствен газ, винаги ще сме зависими, ама трябва да имаш IQ над 60 за да се сетиш, че по-добре нещо от колкото нищо ;-)
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент