ОБЗОР: Ердоган идва ербап

ОБЗОР: Ердоган идва ербап | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Ердоган идва ербап на срещата с евролидерите във Варна. Той смята да удари по масата и да постави ултимативно исканията на Анкара. Това стана ясно от гневна и емоциална реч на Ердоган пред форум на неговата партия в Трабзон вчера.

„Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети, оставете ги за себе си. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим", заяви Ердоган. И се закани да покаже във Варна видеозаписи, доказващи, че ЕС подкрепя кюрдите, които Анкара смята за терористи. Турският лидер ще разговаря днес от 19 ч. в Евксиноград с европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер по инициатива на домакина Бойко Борисов. Българският премиер ще има срещи на четири очи и с тримата си гости.

До късни доби може да продължи срещата между ЕС и Турция, която е насрочена за довечера във Варна. Разговорите, от които по принцип се очаква да намалят напрежението между Европа и Анкара, може да се окажат трудни. Особено след вчерашното изявление на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, че не смята да прави каквито и да е отстъпки пред европейските лидери.

Срещата, в която ще участват премиерът Бойко Борисов, шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Ердоган, е насрочена за 19 часа. Според турски медии тя трябва да продължи най-малко два часа. Специалисти обаче вчера изразиха мнение, че е възможно разговорите да се проточат. Пари и бежанци ще бъдат най-обсъжданата тема на срещата. Според Анадолската агенция официална Анкара очаква от ЕС конкретни стъпки за възстановяването на атмосферата на взаимното доверие, както и актуализиране на споразумението по Митническия съюз Турция – ЕС, либерализиране на визовия режим за турските граждани, ускоряване на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция, и най-вече общи действия в борбата срещу тероризма. В същото време представителите на ЕС възприемат срещата във Варна като платформа за укрепване на сътрудничеството с цел отстраняване на проблемите, натрупани в отношенията с Турция.

Преди броени дни Ердоган се закани, че във Варна ще пита ЕС къде са обещаните 3 млрд евро за бежанците. А вчера наля още масло в огъня, заричайки се да не допусне Западът да го поучава и заявявайки, че няма да отстъпи пред европейските лидери. „Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети, оставете ги за себе си. За всичко имам видео-документи. Утре (днес - бел.ред.) и без друго ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим", посочи Ердоган със суров тон пред участниците в регионалната конференция на управляващата партия в Трабзон. Той подчерта, че Западът завижда и ревнува, провокиран от динамичното развитие на Турция през последните 15 години. Ердоган се зарече, че във Варна ще покаже доказателства за това, че западни страни подпомагат кюрдски групировки. Президентът обяви, че операция „Маслинова клонка" продължава и на иракска територия – към Синджар.

Очаква се турският президент да пристигне днес следобед във Варна с два самолета, четирима министри, двама готвачи и мощна охрана. Ердоган води 4-ма свои министри - външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът по европейските въпроси Йомер Челик, министърът на икономиката Нихат Зейбекчи и търговският министър Бюлент Тюфенкчи. Премиерът Бойко Борисов вчера пристигна в морската столица и дори провери как върви изграждането на бул. „Васил Левски" в града. Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, както и министър Лиляна Павлова се очакваха в резиденция Евксиноград до края на деня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай