ОБЗОР: Дуел на върха

ОБЗОР: Дуел на върха | StandartNews.com

Дуел на върха видя България. Ако досега виновни за търканията между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 бяха беквокалите, то вчера президент и премиер влязоха в челен сблъсък.

Борисов да слуша по-малко гласове извън България, призова Радев. Кои са тези гласове - Брюксел, Меркел, Макрон, Юнкер - да ги назове, отговори Борисов. И нарече атаката на държавния глава "вероломно нападение срещу кабинета".

Между генералския огън попадна депутатът от опозицията Делян Пеевски. Борисов да каже срещал ли се е с него и какви са им отношенията, поиска президентът. Премиерът пък попита Радев с Пеевски ли си е договорил подкрепата на ДПС на изборите за президент. По-късно депутатът от движението ги призова да се държат като големи момчета, генерали и да бъдат на висотата на институциите, които представляват.

* * * * *

Пет версии за престрелката Радев - Борисов

Генералски огън между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 нажежи политическия фронт. Цял ден всички се питаха какво толкова каза премиерът Бойко Борисов в интервюто си за бТВ в сряда, че президентът Румен Радев така се ядоса. И даде пресконференция в БТА, която посети по повод 120-ия й рожден ден.

На пръв прочит разделителната линия между двата се оказа президентският човек Иво Христов. Борисов обяви, че той е работел в телевизия ВВТ, която е била собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Още същата вечер Христов заяви във Фейсбук, че по времето, когато е бил директор на телевизията, собственикът се е казвал Петър Манджуков. С това би трябвало да се сложи точка на случая. Оказа се обаче, че Радев вместо да се обиди за далеч по-тежката оценка на Борисов - че Иво Христов е сив кардинал който пише речите на президента, държавният глава се е засегнал от вкарването в едно изречение на Христов и Пеевски. Нещо повече - Радев зададе три въпроса на премиера: "Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?". Случайно или не, същите въпроси досега бяха зададени многократно от банкера беглец Цветан Василев и от лидерите на т.нар. градска десница Христо Иванов и Радан Кънев. За разлика от друг път обаче сега премиерът отговори. "Абсолютно ми е чиста съвестта. Ако има, каквито и да е данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го моля (б.р. Румен Радев) незабавно, още днес, да сезира прокуратурата, КОНПИ, която иска институция", заяви Бойко Борисов. И мина в контраатака, задавайки своите три въпроса: "Колко струват изборите на президента Радев, как се договори с ДПС за подкрепата в тях? И с Делян Пеевски ли го направи?"

В края на деня очаквано се произнесе и самият Пеевски. Той призова първите двама мъже в държавата да се държат на висотата на институциите, които представляват. И да не го набъркват в техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии. Делян Пеевски също категорично отрече да има каквито и да е бизнес интереси с премиера, както и да е познавал Иво Христов, още по-малко да е работел с него.

След всичко това остана висящ въпросът кой е истинският мотив за генералския огън. Или има друга причина, която Радев и Борисов не искат да назоват. Случайно ли не, три факта, свързани с Русия се прокраднаха в словестната престрелка. Първо стана ясно, че Радев е поискал смяната на посланика ни в Москва Бойко Коцев със съветника си Атанас Кръстин. Да, мандатът на Коцев е вече изтекъл. Но в същата ситуация са още близо 40 дипломати. На всички тях мандатът бе удължен до края на БГ председателството. Защо тогава на дневен ред е точно представителят ни в Москва и то дни преди официалното честване на 140-годишнината от Освобождението. В същото време, докато отговаряше на въпросите на президента, Борисов пък публично запита дали в основата на президентския гняв не е отказът на кабинета да купи сега и веднага новите изтребители. И замълча за ремонта на МиГ-овете. Най-неочаквана във вчерашния ден бе реакцията на Москва. С две седмици закъснение руското външно министерство реши да върне закачката на Борисов, който се пошегува в Брюксел, че човек не може да избира две неща - родителите си и президента на Русия. Говорителката Мария Захарова му предложи руско гражданство, за да има възможност да даде гласа си в изборите на 18 март.

Появиха се и други версии за престрелката на върха. Едната бе поредното отхвърлено вето на президента вчера. Втората - че Радев се е притеснил от добрите думи на Борисов за него и е бил посъветван веднага да се разграничи, за да запази рейтинга си. Третата бе че в дъното е размяната на коледни подаръци. Радев обяви, че Борисов е получил такъв от Ахмед Доган с тезата му, че кабинетът "Борисов" 3 няма алтернатива. Премиерът пък припомни, че по-голям подарък от пълната подкрепа на ДПС за Радев на президентските избори няма. Политолози заподозряха, че размяната на реплики е провокация към Доган да направи и той своето изказване.

Където и да е истината, факт е, че най-вредна за държавата в момента е войната между институциите. А персоналната кавга със сигурност ще отслаби външната ни политика, както по отношение на западните Балкани, така и по отношение на предстоящата среща на върха ЕС - Турция.

* * * * *

ГЛЕДНИТЕ ТОЧКИ

Бойко Борисов
премиер

Един държавен глава, президент на всички българи, равно отдалечен от всички партии и то в условия, далеч от каквато и да е предизборна кампания, не е редно да дава такива оценки и да взима такава явна страна към неговата партия - БСП. Не може, вчера, когато се разтресе държавата от това, че искат да върнат „народния съд" или по-скоро считат, че това е нещо добро - да се избият хиляди българи без съд и присъда като кучета в лагерите, да не каже една дума по темата. Той е длъжен и за едните, и за другите, както аз снощи защитих и двете страни. Когато са трепали партизани, това е било толкова лошо, те също са българи, колкото след това, когато са избивани в концентрационните лагери.

Нещо повече, внимателно прегледах всичко, което съм говорил. С нито един пункт не съм обидил президентската институция, президента Радев и не съм си позволил да му направя каквато и да квалификация, освен да кажа, че заедно сме работили добре и заедно би трябвало за работим за стабилността и успехите на България.
стана въпрос за неговия началник кабинет, който вече 1 година няма достъп до класифицирана информация и не чете документи - поне така казват, аз не вярвам... Много пъти за българските телевизии не се знае реалния собственик. И ако са се почувствали засегнати, че съм казал че зад BBT е стoял Пеевски по това време, а те – г-н Mанджуков, оръжеен търговец, също трябва да се зададе въпроса как така от тази телевизия той става нaчалник кабинет и то без достъп до квалифицирана информация. Елементарен въпрос.

Доста обвинения се посипаха. Започвам с Делян Пеевски - депутат от опозицията и подаръка на ДПС за вота на недоверие. За тези, които са забравили, напомням: Всички гласове на ДПС отидоха за президента Радев на президентските избори. И официално, и неофициално те дадоха своята подкрепа за него. Не за кандидата на ГЕРБ. Ако Делян Пеевски е извършил престъпление, и той (б.р. Румен Радев) знае, питам защо служебното правителство... Много ми е интересно вътрешният министър тогава за няколко месеца какви проверки е възложил върху дейността на Делян Пеевски, възложил ли е или не е възложил? И какво общо имам аз с депутат от опозицията. Депутат, когото партията на Румен Радев издигна за шеф на ДАНС.

Абсолютно ми е чиста съвестта. И тук искам да се обърна към президента – ако има, каквито и да е данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го моля незабавно днес да сезира прокуратурата, КОНПИ, която иска институция. Аз твърдя, че такива няма. Моята добронамереност към всички не трябва да става накрая мой ущърб.

ДПС гласува против правителството в пленарна зала, когато го създавахме. Подарък не ми е правен. Кой подарък ми е направен. Това, че те не се поддадоха на глупостта да искат цялостен вот, за нещо, в което бяха убедени, че нито имаме вина, нито могат да се намерят кусури в управлението...Да са се разбрали. Какво, да отида да ги събирам заедно ли? Те и сега са си събрани. Единствената партия, която никога не е получавала подкрепата на ДПС за избори или е правела коалиция с ДПС, е ГЕРБ. Партията на г-н Радев многократно я е правела. И само преди 1 година изцяло подкрепи президента Радев.

Мога да задам контра въпроси и те няма да са нелогични. Колко струват изборите на президента Радев и как се договори с ДПС за подкрепата? С Делян Пеевски ли го направи? Виждате ли как гадно звучи? Защото хайде сега той да седне да дава пресконференции - това добре ли е за държавата? Според мен - не.

Да видим с какво още сме го подразнили вчера, че да избухне с такава ярост, злоба жлъч. Аз вчера казах толкова приятен, добър човек, толкова добре работим. Днес разбрах, че съм се лъгал. Може би не може да ми прости, че не купихме тези изтребители за няколко милиарда. Но в нашата програма пише първо да повишим заплатите на учителите, на МВР, на академията на науките... Направихме го. Увеличихме заплатите, пенсиите, 50 милиона коледни добавки... Ще купим и самолетите. Но да кажа фактите - огромните пари за отбрана, сигурно над 90 милиарда, всичките са за военно-въздушните сили. Всичките. За кугъри, пантери, спартани. И сега са в състояние, че да не летят, защото така са подписани договорите. Да каже кой подписа договорите.

Радев посъветва Борисов да слуша по-малко своите съветници и гласовете им извън България. Бих се радвал много да каже кой точно глас извън България визира. Брюксел ли или Меркел, Макрон, Юнкер, нека говорим с имена.
Президентът първо нападна парламентът, че е атрофирал, после правителството, явно според него единствената институция, която трябва да остане е президентската. Ако иска президентска държава, не е лошо да се каже.
Колкото и да исках да избегна подобно влошаване на отношенията, Бог ми е свидетел - аз нямам вина за това, знам, че ако не отговаря някои ще кажат, че ме е страх или имаме слабост. Много битки съм провел с много коварни противници. Не трябва да се подвежда президентът от социологии. Досега почти винаги са ги лъгали, когато дойдат избори. Ако иска да прави партия, да каже. В противен случай не е честно уж неутралната президентска институция да взема такава страна. И да се насочва срещу едно правителство, демократично избрано, коалиционно. С цялото ми уважение, бях длъжен да отговаря, защото нямам нещо от което да се срамувам. Не случайно 11 пъти подред сме побеждавали в изборите. Трябва да се отчита волята на народа.
Ако трябва да използваме военни термини - вероломно нападение върху правителството, без никакъв повод след едно изключително добронамерено към президентската интитуция интервю.
--------------------
Румен Радев:

Борисов получи коледен
подарък от г-н Доган

Г-н Борисов получи коледен подарък с пълната подкрепа безрезервно от г-н Доган. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в БТА за 120-годишнината на медийната институция. Повод бе интервюто на премиера за бТВ предната вечер. "Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски Закон за КТБ", каза още държавният глава. И продължи: "И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси: Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?".

В отговор на въпрос за отхвърленото от парламента негово вето върху Закона за посевния и посадъчния материал, Радев подчерта, че аргументите, с които е върнал закона за ново обсъждане, са били ясни и разбрани от българското общество. „Не внасям моите вета по преценка дали парламентът ще ги отхвърли или не. Аз съм длъжен да го направя там, където виждам, че има несъответствие най-малкото с Конституцията", обясни Румен Радев.

Попитан дали приема като победа отлагането на ратификацията на Истанбулската конвенция, президентът поздрави министър-председателя за прогреса в позицията. „Вече имаше достатъчно голям дебат по темата. Изказаха се всякакви становища. Но важното е следното: както аз приемам съвети от премиера Борисов и се вслушвам в тях, аз също мога да му дам съвет – да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България, а да прочете конвенцията на английски или френски. Защото това са двата езика, на които тази конвенция има достоверен правен смисъл. Тогава стават ясни много неща", каза Радев. Според него българският народ "не отхвърли тази конвенция, защото е недорасъл или недоразбрал, а защото има ценности и не приема да бъде лъган".

По отношение на диалога между институциите по въпросите на външната политика, президентът припомни, че винаги е отстоявал позицията, че България трябва да има една външна политика и именно затова решенията трябва да се вземат преди дадени събития. „Изключвам всякакви мои претенции към премиера Борисов с това, което казах, че съм научил от медиите за обявената вече среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган с ръководителите на Европейския съюз. Но аз никога не се натрапвам там, където не съм канен", посочи Румен Радев. И добави, че е изключително важно ролята на България в тази среща „да не се свежда до домакина, който разнася шербет". По думите на държавния глава за България е важно и очаква от премиера да постави на срещата на 26 март към президента Ердоган тези въпроси, на които страната ни отдавна очаква отговор: гаранция за ненамеса на Република Турция във вътрешните работи на България, особено в изборния процес, за ненамеса в духовния живот на български мюсюлмани и за компенсациите на тракийските бежанци.
-----------------
Делян Пеевски:

Да решават проблемите си
като големи момчета, генерали

Не познавам началника на кабинета на президента Радев - Иво Христов, като същият никога не е работил за мен. Не приемам замесването на моето име с това на премиера Борисов, по начина, използван от президента Румен Радев, тъй като нямам и никога не съм имал бизнес-интереси или други обвързаности с премиера. Считам, че не е сериозно премиер и президент, от висотата на тяхната позиция, да ме използват в опит за разрешаване на съществуващите между тях, или между техните администрации, проблеми, както и да се упражняват върху името ми, особено с подобна неприемлива за институциите, които представляват, риторика. Каквито и проблеми премиерът и президентът да имат помежду си, лични или институционални, да ги решават занапред като големи момчета, генерали, без да намесват един депутат от опозицията, защото аз нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии. С тези си действия и забъркването на името ми в техните търкания, премиерът и президентът се поставят единствено в услуга на хора като Иво Прокопиев и олигархичните кръгове около него, чиито задкулисни бизнес интерес аз разобличавам през моите медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай