ОБЗОР: $200 млн. за Западните Балкани

ОБЗОР: $200 млн. за Западните Балкани | StandartNews.com

До 200 милиона долара е готова даде Световната банка за финансирането на проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани. Това съобщи изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на форум за регионалната интеграция на Балканите, организиран от българското правителство и банката.

Идеята е да се реализират транспортни, инфраструктурни, търговски и икономически проекти за свързаност на България, Сърбия, Македония, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина. Финансиране ще се търси още от националните бюджети и еврофондовете. В първата по рода си среща участваха премиерът Бойко Борисов, президентите на Косово и на Черна Гора - Хашим Тачи и Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът и министър на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. В срещата се включи и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Само от нас зависи да покажем, че страните от нашия регион не носят проблеми на ЕС, а просперитет, каза на форума премиерът Борисов. И допълни: "Европейската комисия ще ни разбере ако ние сме единни. Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем. Ние трябва да отидем пред тях мъдри, умни и с инфраструктура - пътна и технологична".

Тайната на успеха на страните от региона е да бъдат като пръстите на ръцете, каза още Борисов. И обясни: "всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям".

"Политически вече почти сме си научили уроците и знаем, че това е пътят. Сега хората искат да видят каква е ползата за тях. Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват", подчерта българският премиер.

Едно гише на всяка граница поиска на форума Кристалина Георгиева. И заяви: „Трябва да погледнем по-сериозно на транспортните връзки и на потенциала на IT сектора в региона. По отношение на транспортните връзки искаме да видим движение на стоки и хора в нашия регион, да се ускори с по-качествена инфраструктура и с въвеждането на интелигентни технологии да превърнем физическите опашки във виртуални".

"Да създадем процедури, които позволяват търговията да върви по-бързо и така да стане по-голяма", каза тя. Ние конкретно сме готови да финансираме проект за търговия и транспорт, който да помогне на страните в региона да отстранят пречките, които днес съществуват. Вероятно в размер на 150 до 200 млн. долара, така че 6-те страни да могат да постигнат това, което днес на ГКПП „Капитан Андреево" България и Турция показват", каза още Кристалина Георгиева. Тя допълни, че така ще се стимулират по-добри икономически връзки, повече работни места и по-високо качество на живота на хората в региона.

„Благодаря на премиера Бойко Борисов, че ни събра, че поведе напред нашия регион към по-голяма интеграция", каза Георгиева. Според нея има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани и с поемането на председателството на ЕС, България има възможност да допринесе за усвояването на този потенциал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай