Няма да избираме изтребител от нулата

Смущаващото е, че е променяно решение на Народното събрание за рамките, обяви Емил Христов

Няма да избираме изтребител от нулата | StandartNews.com

Ще предложим на МО проектът да не бъде рестартиран от самото начало, вече имаме постигнати определени резултати, обяви председателят на Временната комисия за процедурата по избор на изтребител Емил Христов от ГЕРБ.

Независимо от това, че финансовата рамка е увеличена два пъти, а се работи при предложения с финансова рамка от 700 млн. Смятаме, че можем да продължим от една определена точка, стига МО и специалистите да вземат подобно решение, продължи той, цитиран от "Фокус".

Най-важното е да се осигури равнопоставеност на всички участници, предвид 2 пъти по-голямата финансова рамка. Да се направят опити за обсъждане на предложение за нови изтребители, така че освен конкурентност, но да постигнем и по-високи отбранителни способности, каза още Христов.

Предлагаме на МО във връзка с постигнатия консенсус на КСНС да бъдат осигурени условия за реализация на трите проекта на трите вида въоръжени сили. Това би могло да се реализира не за сметка на проекта, който ние разглеждаме, заяви той.

Смущаващото е, че е променено решение на НС, което утвърждава задължителните изисквания, коментира Емил Христов. "Актуализирането на основните варианти на проекта ще станат със съдействието на специалистите. Смятаме, че е извършена огромна работа от специалистите, работещи по проекта. Няма човек в комисията, който смята, че специалистите са подходили непрофесионално“, продължи депутатът. 

До въвеждането на проектното управление може да се проследи, че има ясно управление, поставени задачи и отговорности. Ръководителят на експертния екип е перфектен в докладите, заяви Христов и обяви, че повратна точка е настъпила при правителството през 2013 г.

За да бъдем коректни към Ангел Найденов казваме, че заповедта, издадена от него е ясно структурирана. Той е подходил изключително отговорно и разумно, коментира Емил Христов.

Ако сроковете бяха изпълнени, то процесът би трябвало да завърши до края на 2013 година. За съжаление, това не се изпълнява. Министър Найденов поставя нещата така, както трябва да бъдат, каза още той.

Актуализираната методика за избор на оптимален вариант по проекта се утвърждава от Борда на управление на проекта. "Можем да оприличим това като ситуация, когато един учител постави задача на ученика, той оценява собствения си ученик, но когато идва външно оценяване, то оценява по друг начин ученика- тук това не се случва, обясни Емил Христов.

Оставаме с впечатлението, че скъсените срокове на работата на междуведомствената група, която е трябвало да оцени 16 тома информация, са на границата на човешките възможности. Тема за размисъл е било ли е необходимо това бързане, коментира той.

Като председател на комисията Емил Христов поясни, че тя е разгледала повече от 320 явни документа и 56 класифицирани документа. "Проведени са 6 заседания, на които бяха изслушани всички министри на отбраната с изключение със служебния министър Стефан Янев, който беше възпрепятстван“, допълни народният представител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай