Нинова: Смяната на министрите е печелене на време за управляващите

Нинова: Смяната на министрите е печелене на време за управляващите | StandartNews.com

Смяната на министрите е печелене на време за управляващите и загуба на време за България, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в разложкото с. Баня във връзка с кадровите промени в кабинета. „Ние не коментираме личните качества на този или онзи кандидат, а казваме, че това няма да промени системата, политиката. Ако ще продължи както досега, това е нещо безсмислено. По думите ѝ личностите изпълняват политика, зададена им от управляващата партия. „Не е там разковничето - в политиката е разковничето", заяви още лидерът на БСП.

Според нея целта не е едни да слязат, а други да дойдат. Нинова посочи, че парламентарната република трябва да бъде такава, каквато е записана в Конституцията. „Ето – ще гласуваме ветото на президента. Законът, който приеха, е най-сериозният удар върху правовата държава. Можеш ли да намалиш съдопроизводството от тристепенно на едностепенно. Може ли да увеличиш десетократно такси за обжалване", попита Нинова. Тя поясни, че борбата е Конституцията да се прилага. „Социалната държава според Конституцията изобщо я няма", допълни лидерът на БСП.

Приехме законодателната програма на парламентарната група и още тази седмица ще внесем законопроекти, които касаят живота на много българи, съобщи още Нинова. „Първият е законопроектът срещу двойните стандарти на храните. Много се изговори за това. Имаше кампании – български и европейска. Заедно с Националното сдружението на земеделските кооперации, в което членуват 400 кооперации, изработихме този законопроект. Внасяме го, надявайки се, че ще решим законодателно проблема", заяви Нинова.

Тя поясни, че втората законодателна инициатива на опозицията е за българско производство и търговски вериги. „Него изработихме заедно със Съюз „Произведено в България", в който членуват 1500 български производители. С него подпомагаме българското родно производство", допълни лидерът на БСП. „Третият, който ни е готов – е Законът за управление на държавните предприятия. Същността на този закон е управление не на партиен принцип, не на бордовашки принцип", каза Нинова. По думите ѝ става въпрос за управление на професионален, мениджърски принцип.

„Следващият ни закон е Законът за обезщетение на тракийските българи. Него изработихме заедно със Съюза на тракийските дружества", коментира лидерът на БСП. Тя поясни, че са обсъдили и няколко предложения, касаещи борбата срещу домашното насилие. „Бяхме против Истанбулската конвеция", подчерта Нинова и добави, че конвенцията не може да реши проблемите с домашното насилие, а българското законодателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай