Нинова: Преизчисляването на всички пенсии ще струва на бюджета над 1 млрд. лв.

Нинова: Преизчисляването на всички пенсии ще струва на бюджета над 1 млрд. лв.  | StandartNews.com

Над 1 млрд. лв. ще струва на бюджета преизчислението на всички пенсии. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след среща с пенсионери, цитирана от Агенция Фокус. „Знаем, че ще ни се отговори, че няма пари в държавата. Не, пари има и доказателство са последните няколко години, когато лично премиерът Борисов харчи извън бюджетни по негово усмотрение средства над 1,5 млрд. Пари има, важно е какви приоритети си поставя един политик, една партия за изразходването на тези пари. За нас грижата за възрастните хора е един от основните приоритети", каза Нинова.

На въпрос дали отново ще използва протестите на хората за политически цели, Нинова отговори: „Не, няма да използваме отново исканията на пенсионерите за политически цели, както не сме ги използвали 2008 г., когато преизчислихме пенсиите. С действия сме доказали, че ние стоим зад тази политика и зад тези отношения на възрастните хора", заяви още Нинова. По думите й решението на проблемите на пенсионерите трябва да станат с приемане на Закон от Народното събрание и като партия БСП поема този ангажимент.

Валентина Николова, председател на Съюза на пенсионерите-2004 г., призова всички пенсионерски организации и пенсионерски структури да застанат под исканията за преизчисляване на пенсиите, за Закон за възрастните хора, който досега е предлаган пет пъти и е отхвърлян дори след първо четене. „От 12 години се опитваме да променим статута на българския пенсионер, оказа се много тежка процедура", допълни още тя и обърна внимание, че вчерашният протест няма да е последния.

Националният координатор на „Социална солидарност" и председател на Националния пенсионерски съвет Венелин Новаков допълни: „Ние нямаме политическа ориентация. Поканихме вчера всички на митинга. Многократно сме се обръщали, давали сме меморандуми, петици, десетки отговори как се обяснява, че нямат средства". По думите му тези средства се използват по неправилен начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай