Нинова: Отношението към полицаите е арогантно

Анкетната комисия за превъоръжаването звучи като виц, заяви лидерът на социалистите

Нинова: Отношението към полицаите е арогантно | StandartNews.com

Полицаите са в пълното си право и имат основания за протест, надявам се да не се спрат след днешното арогантно отношение към тях, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която даде извънреден брифинг.

Не приемаме премиерът Борисов да прехвърля отговорности, защото трима министри от ГЕРБ години наред управляват министерството: Цветан Цветанов, Румяна Бъчварова, Валентин Радев. Това състояние на МВР се дължи на техните промени в Законите, на реформата „Бъчварова. Днес министърът на вътрешните работи е казал, че не иска да му се поставят условия, а да му се дадат аргументи за техните искания. Ще ви запозная със съдържанието на един документ, който представлява точно такива аргументи и то подписани от министър Радев. Говоря за открития доклад на министър Радев до КСНС, който се проведе при президента, продължи Нинова, цитирана от "Фокус". 

Там Валентин Радев поискал 300 млн., за да се увеличат заплатите в МВР. "Същият министър, който днес търси аргументи от полицаите. Там пише още, че ограниченият бюджет на МВР ще доведе до непълно обезпечаване на реалните материални потребности на структурите и недостатъчното кадрово обезпечаване. Ето му ги аргументите, които той днес очаква от полицаите, подписани от него, отсече лидерът на социалистите. 

Предложението на ГЕРБ за Анкетната комисия за превъоръжаването изглежда като това кабинетът „Борисов" 3 да разследва „Борисов" 2 и звучи като виц. Комисията, която е извършила подреждането на офертите за закупуване на въоръжение, е назначена от кабинета „Борисов" 2. Същата комисия до края и по време на служебния кабинет е взела това решение. Тази димка изглежда така – „Борисов" 3 ще разследва „Борисов" 2, каза още Корнелия и бе категорична, че служебното правителство не е вземало решение и е оставило този въпрос за следващия кабинет. 

Страхът от президента Радев и подкрепата, която той получава в борбата с корупцията, са продиктували Анкетната комисия за превъоръжаването, категорична бе Нинова. "На 23 юни премиерът в Брюксел пред колегата си от Швеция заявява, че започват преговори с "Грипен", ако не си го спомняте. Вчера, една седмица по-късно, ГЕРБ обявяват, че искат Анкетна комисия със съмнения за корупция по това решение и с намек за натиск, оказан от президента Радев, за да се вземе това решение. Какво се случи през тази една седмица? Кое е това събитие, което е обърнало така нещата? За нас е само едно – изказването на президента Радев, че политическата класа няма воля да се бори с корупцията, че поема инициативата, отсече Нинова.

Очевидно волята на президента Радев за борбата с корупцията, подкрепен от БСП в парламента, е причината да се обърнат така нещата. Страхът от президента Радев и подкрепата, която получава, да се стигне до края, да се водят разследвания и да се търси отговорност на политическия елит за всички години на Прехода е това, което продиктува тази анкетна комисия в парламента. Дотук бяха приказките. Румен Радев има нашата подкрепа за това, заяви лидерът на БСП. 

Управляващите да назначат спешно 1000 човека, за да се подпомогне кадровия състав, да се увеличат заплатите на служителите, да им се купят униформите, обувките, горивото, компютърните и техническите средства, които са им най-необходимото за работа, каза още Нинова и допълни, че трябва да се актуалицира бюджета.

Г-н Борисов днес казал, че на тях им било съдено да събират много пари и да плащат стари дългове. Понеже плащали такива нямало пари за МВР. Къде му е излишъкът, за който постоянно говори от 2-3 млрд. Очевидно пари има, продължи Нинова.

Тя цитира и още една част от доклада на министър Радев пред КСНС, че се бавят обществените поръчки заради неуспешни процедури. "Това са онези 160 млн. евро, с които се хвали. Ето му ги парите и в този доклад неговият министър си признава, че не ги усвояват за МВР. Нека той да си говори как нямало пари, как не му стигали, как трябвало да плаща други задължения. По-скоро да си свърши неговата работа, защото тези пари има риск да се загубят, ако не им бъде удължен срокът", посочи Нинова и обяви, че увеличението на заплатите и назначаването на хора е било част от предизборните обещания на ГЕРБ. "Днес са обяснили на полицаите как това няма да стане и как едва ли не трябва да се съкращават хора в МВР, за да може да функционира системата, т.е. и програмата си не изпълняват. КСНС при президента помните тогава какво се случи. Ние постигнахме съгласие и си спомняте сигурно, че само аз излязох и изразих резерви особено що се отнася до МВР, че нито ще има нови назначение, нито ще бъдат увеличени заплатите на полицаите. Вътре беше дадено ясно да се разбере от финансовия министър, че няма да отпусне средства за МВР", завърши лидерът на БСП. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай