Нинова: „Нужни са предсрочни избори“

Нинова: „Нужни са предсрочни избори“ | StandartNews.com

Свалянето на ГЕРБ от власт и предсрочни избори. Това поиска Корнелия Нинова на червения конгрес на БСП. Каза още,че партията трябва да спечели мандатът и да реализира следващото управление. Една от стъпките за свалянето на ГЕРБ е вот на недоверие. Нека конгресът обсъди и реши кога да започнем разговори с другите партии и да внесем такъв, каза Нинова. Веднага ще се намерят хора, които да кажат, че БСП иска да злепостави България в навечерието на председателството, убедена е соцлидерката. Но цитира президента Румен Радев, че управляващите гледат на председателството като на оферта, която да гарантира сигурност в страната и легитимация навън. След което разкритикува премиера Бойко Борисов за външнополитическото му поведение.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова пребори на конгреса опозицията в редиците на БСП. Заседанието на извънредния конгрес на партията започна с гласуване на промени в Устава на БСП, свързани с избора на председател.

Предложените промени засягаха избора на председател на партията. Искането беше партията да си върне правото на избор на председател.

„Конгресът извърши политическа грешка, като подведен под лозунга, че реализира демокрация, гласува решение, според което концентрира цялата власт в ръцете на председателя”, заяви Ваня Добрева от Софийската организация на БСП.

Чавдар Георгиев също се обяви за промени, като предложи да се задължи Националният съвет да изготви такива промени и да ги представи на следващото заседание.

Валери Илчев коментира, че с направените промени суверенът сам решава кой да ръководи партията и се обяви против нови промени.

Искането беше подложено на гласуване и отхвърлено със 149 гласа „за”, 397 „против” и 45 „въздържали се”.

Ако мислех за себе си, щях да използвам случая при тази силна атака към мен отвън и отвътре - да подам оставка, да отида на пряк избор и щях да го спечеля. Щях да се върна след 2 месеца и отново щях да съм председател, ако мислех за себе си. Но председател на партия, в която 2 месеца вътрешни лобита са ровили сред организациите, външни сили са бъркали сред нас с мръсни ръце. Не мисля за себе си, а за партията - нямам дребна амбиция за лично облагане и пост. Но имам голяма амбиция - да променя България. С това лично признание соцлидерката Корнелия Нинова взриви червения конгрес. В словото си тя обори всяка от критиките, отправени към нея в последните седмици. И обвини ГЕРБ в опити да разцепва БСП. Залата я изпрати на крака, със сълзи и с викове "Нинова" и "Победа".

Опозицията не може да бъде опитомена и нахране, значи трябва да бъде разбита. От нас зависи дали ще допуснем това, призова Нинова делегатите. И обясни, че атаките са сега, защото БСП е дала отпор на случващото се в държавата и заедно с президента Румен Радев е повела борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. "Мислех си, че атакувате лидера, защото сте обидени от промените, които направихме. Но не е така. Разбирам, че вие не атакувате лидера в лично качество. Вие атакувате посоката на партията - позиция в защита на едрия бизнес и против корупцията в редиците ни. Вие искате прамяна на посоката и това минава през смяна на лидера", обърна се задочно тя към опонентите си. "Ако усетите, че вашият партиен или държавен водач го е докарал дотам, да се скрие зад вас и да ви бута, махайте го веднага - този човек не става. Лидерът стои отпред. Той поема първия удар и води, но само ако има зад гърба си силна и единна смела армия", обърна се Нинова към делегатите. "Ако усетите, че един лидер на партия и държава го е докарал до личното си оцеляване - веднага го мвахайте. Такъв човек ще ви предаде, той ще направи сговор с Дявола, за да запази себе си", допълни тя.

Силният лидер е този, който обединява, а не разделя. Мога да ви обединя около общата ни цел да променим България, да не се предаваме. Но не мога да ви обединявам около лични цели за използане на партията, за облагодетелстване, използване а лични цели, власт, категорична бе лидерката. Няма да употребявам партията да свикваме цял конгрес и да се крепя на стола си. Доказах ви, че не съм за пост, като отказах да съм председател на парламента, даде пример Нинова. Аз мога това - да ви дам самочувствие, че можем да управляваме по-добре България, допълни тя. И се обърна към залата: Вие сте победители, защото сте единствените, побеждавали някога партия ГЕРБ. Няма да отстъпя от тази битка и ще ви дам смелост, но само ако сме заедно и единни. Не искам просто власт, искам този свят да се промени, допълни соцлидерката. В словото си Нинова остро разкритикува вътрешната си опозиция. Тя не спомена нито едно име, но, позовавайки се на техни цитати, обори тезите на опозиционерите си в партията, развити пред медии. Сред най-цитираните беше Георги Гергов.

"Въпреки огромната организационна работа, спечелването на президентските избори след 11 загуби и удвояването на парламентарната ни група, в последните седмици се създаде внушение за тежък двубой между нас, за разцепление, че никога партията не е била толкова разбита. Коя е партията? Кой е партията, другари? Не вие, не ръководството, а членовете са партията", каза Нинова. Вие сте техните представители от цялата страна - моля, кажете дали организациите по места са разцепени, разделени ли са членовете ни, обърна се тя към делегатите на конгреса. И зададе още много въпроси: Ако да - по каква линия? Ако не - от чие име 9 души наши другари изразяват публично такива позиции? Събрахте ли се на общински съвети, на областни съвети, изразихте ли мнение, че партията се разцепва? Упълномощихте ли да говорят или го правят в лично качество. Нека да чуем мнението на партията, призова лидерката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай