14:10 ч.

21.01.17

7 мин.

0

35

0

Нинова: Нашата цел - 8 млн. българи и нито един под прага на бедността

от Стандарт |

Нинова: Нашата цел - 8 млн. българи и нито един под прага на бедността
Снимка: БГНЕС, архив

"Въпреки отчетите, въпреки хвалбите на сегашното управление на правителството на Бойко Борисов за икономически растеж и стабилност, у българския народ има усещане за нестабилност, несигурност и несправедливост.


Ние заставаме на страната на този народ, който търси алтернатива, и ние сме призвани да го поведем и изведем там, където искаме да бъде България", заяви пред пленума на БСП соцлидерът Корнелия Нинова.


Тя формулира и крайната цел, с която социалистите да тръгнат към предсрочните избори - 8 милиона българи и нито един под прага на бедността.


Нинова констатира, че светът днес иска промяна, тя вече започна и у нас с победата на президентската двойка Радев-Йотова. "Нека да продължим по този път. Нека да дадем алтернативата и перспективата на народа си и да го уверим, че няма да го предадем по този път", надъха тя социалистите, които се събраха на заседание на Националния съвет на партията, за да приемат предизборна платформа и промени в устава преди конгреса си на 4 и 5 февруари.


Нинова започна словото си с негативната оценка на БСП за управлението на ГЕРБ.


"След две години управление страната ни отново е изправена пред спиране на еврофондовете", констатира тя и предупреди, че целта е на евентуално следващо правителство на БСП да бъде преписано спирането на европарите.


"Нека да се знае - ако това се случи, отговорността е на сегашното правителство", натърти соцводачката, цитирана от Канал 3.


Тя отчете, че е налице намаление на чуждите инвестиции с 1,690 млрд. лв. и само в строителния бранш са закрити 954 фирми. В енергетиката е изобилствало от противоречиви послания и действия - ту сме насърчавали ВЕИ-та, ту не, ту сме наливали пари в АЕЦ "Белене", ту сме го спирали. В този важен сектор на българската икономика липсва стратегия, а в резултат на това всички важни енергийни проекти в региона са ни заобиколили, обобщи тя. Крах и в социалната сфера отбеляза Нинова - линията на бедност се е увеличила с 25 на сто, замразени са средствата за хората с увреждания, за гледане на деца до две години, помощите за бременност и раждане, за близнаци и първокласници, за безработица. Делът на бедните се е увеличил с 22 на сто.


Няма ефект от пенсионната реформа, а демографската катастрофа и бедността са най-големите предизвикателства след управлението на ГЕРБ, посочи Нинова.


"Законът за предучилищното и училищното образование ще остане черно петно в историята на образователната традиция. Реформата тръгна с грешки и недомислици, които ще плащат десетилетия деца и родители. В ход е обща политика за отнемане на държавното и общинско образование, и облагодетелстване на частното образование и издателите на учебници", очерта наследството в просветата Нинова. Тя отбеляза, че всичко това е довело до отпадане на много деца от училище. "Правителството на ГЕРБ показа, че науката, като фактор за растеж, не е важна", обобщи соцлидерът.


В здравеопазването цари абсолютен хаос, а изводът е, че там се наливат все повече пари, а все по-малко хора се лекуват. Резултатът от управлението в културата е задълбочаваща се криза на духа, безкултутрие и войнстваща арогантност, натиск върху творците с различно мнение.


На полето на външната политика отбелязахме най-грандиозния гаф в цялата ни история - саботажът на българската кандидатура за генерален секретар на ООН.


Оценката на БСП е несправяне с бежанската криза, последователно и целеносочено изостряне на отношенията с Русия, а в сферата на сигурността - политическа намеса в службите.


Намаляването на престъпността се отчита само в отчетите на МВР, но не и сред хората, заяви още Нинова. Към негативните резултати по сектори тя прибави и тези в земеделието, където обемът на родна продукция е намалял с 14,3 %. Спря се процесът на децентрализация, увеличиха се регионалните различия, не стартира програмата за Подкрепа на Северозапада. Правителството спря програмата "Региони в растеж", изреди още Нинова.


Соцлидерът изтъкна, че е налице провал на съдебната реформа и безрезултатност на усилията, започнали с неадекватното дефиниране на необходимите стъпки. Двугодишният период на управлени на прав на Бойко Борисов върна България назад, обобщи Нинова. Налице е липса на държавност и справедливост, няма икономическа програма, гарантираща траен растеж.


"Да кажем днес, че слагаме край на това. Днес промяната е задължителна. Тя започна по волята на народите в света, в Европа и българия. Народите поискаха справедливост и се обявиха против върхушките против малцината, които притежават 90 процента от богатството в света. Народите поискаха, когато се вземат решения за техния живот те да бъдат участници в това", заяви председателят на БСП.


Нинова посочи, че днес българите искат суверенна България, с правила, сигурност и възмездие, за тези, които ги нарушават, а управляващите й да не търгуват с националните интереси.


"Искаме България, опряна на корените, културата и духовността си, на българското и българщината. Такава България може да се изгради от силен здрав образован работещ и активен народ. Решението - конкретна и дългосрочна цел за България и тя да бъде последователно спазвана от различните партии, които ще я управляват. Предлагам - 8 млн. българи и нито един от тях под и над прага на бедността", постави целта пред социалистите лидерът на партията.


Нинова формулира задачите - решителни действия срещу мафия и престъпност, държавна грижа за производство и земеделие, образование, здравна система с достъп за всеки, нова данъчна политика, която да е справедлива, акцент върху културата и духа. Сигурност на границите и във всеки български дом.


"Когато казваме каква България искаме, трябва да кажем много конкретно как ще я постигнем", посочи тя. Обеща държавна грижа за родното производство и земеделие, и за гръбнака на българската икономика - малките и средните фирми. За целта БСП предвижда да създаде фонд "Индустрия". На упрека, че било комунистически почин, соцводачката опонира: "Питам тези говорители - планът "Юнкер" комунистически ли е? Как може Европа да създаде такъв фонд, а у нас да не можем?!", възмути се тя. И упрекна кабинета Борисов, че не се е възползвал от него, защото не е подготвил проекти. За да спрат увеличението на вноса на земеделска продукция и фалирането на родните произовдители, от БСП планират таван на субсидията за един производител и преразпределяне на средствата за онези, които отглеждат зеленчуци, плодове и месо. Обеща още пълна подкрепа на кооперациите. "Стига с тия прекупвачи, които ощетяват и едните и другите", възкликна Нинова, визирайки производители и потребители. В образованието обеща държавна подкрепа за пет-шест специалности, които са важни за страната и в които студентите ще учат безплатно.


Ангажира се при БСП здравеопазването да е безплатно: "Всеки който плаща осигуровки, ще се лекува без да плаща каквото и да е".


Отрече БСП да се е отказала от премахването на плоския данък. "Не, не се отказваме от промяната в плоския данък. Предлагаме такава към три групи - първо за бедните, за средната класа и за хората с високи доходи", като поясни, че данъкът за средната класа остава 10%, а за хората с доходи над 10 хил. лв. на месец - 20%.


Младите семейства, които не могат да стартират бизнес и да си гледат децата, ще бъдат освободени от лихви при закупуване на първо жилишще до 100 хил. лв. Потвърди и намерението да се приспада от ДОД месечно по 50 лв. на дете в семейството на работещи родители. Преизчисление на пенсиите, обеща още соцлидерката, като изтъкна, че това ще вдигне с 20 на сто най-старите пенсии, които са и съответно - най-ниските.


Социалистите планират още да отменят постановлението за заселване на бежанци, защото, по думите на лидерката, то е несправедливо и дискриминационно спрямо българските граждани. "Защото дава повече права на бежанците, с уважение към тези, които бягат от войната, коментира Нинова. Повтори позицията за ревизия на Дъблинското споразумение и наблегна на борбата с битовата престъпност. Напомни, че ГЕРБ предлагат мярката на кабинета Орешарски, само че за три месеца и изтъквайки я като нещо ново.


Според соцводачката трябват и промени в Наказателния кодекс, които БСП смята да прокара, а именно - да отпадне маловажността при случаи като кражба на кокошки и пенсии. "Защото по линия на това, че е маловажно да откраднеш пенсията на една баба и две кокошки, престъплението не се разследва, мотивира се тя.


БСП смята да промени правилата така, че да стане по-бърз съдебният процес. "Ще въведем възможност да започва и да приключва по жалба на пострадалия".


Корнелия Нинова посочи още, че в съдебната реформа не е достатъчно само да разделиш на две Висшия съдебен съвет, за да овладееш политически системата. По думите й, това е дълбок процес, който изисква и законови промени. "Готови сме да се изправим и да не отстъпим пред борбата с мафията и престъпността на всичките й равнища - от политическа до битова", обеща лидерът на БСП.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:45 · 23.01.2017
Даже и българския народ не е достатъчно прост за да ви повярва. Виж достатъчно прост е обаче за да вярва на "бившия" комунист и мутра Боко Тиквата. Трябват нови лица, без политическо минало.
историк · 18:19 · 22.01.2017
Голяма СТАТИЯ .....май пак обещават "СВЕТЛО БЪДЕЩЕ ЗА НАРОДА"
Тоя филм съм го гледал ВЕЧЕ..
ПЕТИЛЕТКА ...
тип, · 10:53 · 22.01.2017
какво да се спре да краде бсп,това е изключено, не вярвайте деца на таз дърта 100 годишничка лъжа
пит · 10:42 · 22.01.2017
то бива лъжа до лъжа бива, ама такова оливане... пътя към ада вече е покрит не с добри намерения, а с лъжите на нинова
Потребител · 08:53 · 22.01.2017
Когато дойдат на власт,ако въобще некой им се фане на тъпизмите-спират винаги европейските пари и никой не ни брои и за слива!И малките бебета разбраха,че без парите от Европа които някои толкова обичат да оплюват-няма нищо,нямаше да видите ни магистрали,ни пречиствателни,ни нова канализация особено по морето.
Потребител · 08:35 · 22.01.2017
Нинова по лъже и от ББорисов.
Потребител · 02:44 · 22.01.2017
Нинова ги маже здраво
На черното му вика бяло
Скъпи дрешки тя облича
Но червеното и най прилича
Бойко тя най си го "обича"
Какво обаче с него мери
И тя не знае - просто мели
Мели, мели, ама май са си все лъжи
Но както винаги истината ще си проличи
Мутрафон · 02:33 · 22.01.2017
Шшш, ало, Нинова, къде може би отиваш ти? Ше ми вдигаш данъците?! Аз повече от 10% на вас не ви давам. За толкова сте си заслужили! Оправете ми перфектно улиците където да лавирам с мерцедеса. Направете хубави училища, болници, вдигнете заплатите и после ше ви дам още 10% отгоре. Сега ще кажеш ами първо ти ги дай тия пари и после ние ще строим. Да, ама не! Тия филми сме ги гледали. "Гепи тихо 3", "Батко и братко презареждане" и "Сладка корупция 6".
Потребител · 02:22 · 22.01.2017
Били "алтернатива". Все едно на прасето на нова година да му предложиш въже, вместо нож, а резултатът всеки път е един и същ. Преоблякъл се Илия пак в тия. Я че си гласувам па за Бойко. У наше село си имаме вече и магистрала, и пречистватечна станция, и спортна зала дека Цеца ке ми сфири, па и блоковете ке ги санирват, замеделците субсидиики си вземат ората. Ех, живот!
Врусиясъм · 02:11 · 22.01.2017
Любимо ми е като видя някъде изказвания на "червените дяволи" да ги понахрана малко. Разведрява ми деня, просто, и ми става едно хубаво. Ето още един чудесен повод да напомня на тези безкрайни демагози, че няма как да станат нещата. Няма да се докопате скоро до реална власт, защото не ставате за тази работа. В мое лице имате човек, когото няма как да излъжете и да знаете, че като мен има и доста други! Бон воаяж по бурната лайняна река.
Потребител · 00:34 · 22.01.2017
Колкото по добре звучи и невороятни благодати ще паднат върху бедните Българи .Толкова повчее вярват,но когато стъпят на власт комунистите , светлото комунистическо бъдеще мигновено се осъществява за комунистическия партиен елит и другари.Те са като Робин Худ само че комунистическия такъв краде от бедните и дава на богатите.
Потребител · 22:32 · 21.01.2017
Провала на Българското земеделие са дължи на кражби,престъпност, мързел,рекетьори прекупвачи,отказване достъп до пазара на всички , неработещи държавни органи и липса на помою и координация от държавата.
Потребител · 22:27 · 21.01.2017
Никой не успа да се справи с бежанската криза, която скоро трябва да спре .Престъпноста не е намаляла,когато полицията си пие кафето в офиса или в кафенето не чакай намаляне на престъпноста.
Потребител · 22:14 · 21.01.2017
Съботаж на Кандидатурата за ООН няма, България нямше шанс решението се вземя от страни които гледат собстгвените си интереси и кой наи добре ще ги обслужи.Изострянето на отношенията с Русия се дължи на президент русофоб , който иска да покаже колко много България мрази Русия и е параноик отгоре на това, та сам създаде неприятел от приятел.
Потребител · 22:07 · 21.01.2017
Реформите в обраованието и здравеопазването са в стадии зародиш, ефекта им ще се разбере на края на тази гоина и част от другата.
Потребител · 22:02 · 21.01.2017
Ефекта от пенсионната реформа ще се почуства след 2-3 години,демогртафсия срив ще се реши от икономически подем, който е зависим от организиранат и не организирана престъпност и свързаноста на политиците и дръжавните структори които служат на мафията,които са вовечето бивши комунисти
Потребител · 21:56 · 21.01.2017
Бедност има навсякъде,но не 60% като в България.Спрени ЕС фондове няма,ако има ще е когато БСП вземе власта.Чуждестранни инвестиции не отиват в страни с висока престъпност,неработеша полицияи съд, не подредени,и несособни хора с колеми претенции.Когато решите как ше бъде финансиран Белене , ще имате Белене.Заобикалянето от тези енергиини проекти е благодарение на политиката днеска искам утре не , ако не ми дадеш рушвет.
Потребител · 21:19 · 21.01.2017
Kak prebroihte 4e sme 8 miliona ? Sigurno broite sdravite, obrasovani i raboteshti b'lgari v 4ugbina , kato ene? Nie isbyagahme ot vas , ne vi iskame upravlenieto be Drugari. A ot ostanalite 5.5 miliona , 3 sa prigotvili kufarite. , ostavat 2,5 miliona pensioneri , koito po estestven red shte se reduzirat. Sa sega, v'preki vashite usiliya v tasi posoka, nie im isprashtame egemese4no pari i gi d'rgime givi. Tova e 4islenostta i v'srastovata struktura na naselenieto , ogledalen obras na vashite usiliya da sakriete d'rgavata - stremitelno v'rvite k'm uspeh . Nakratko, sled kato oporo4ihte obshtestvoto , uspeliyat b'lgarin e b;lgarin't v 4ugbina drugari .
Потребител · 20:22 · 21.01.2017
Най- доброто име в историята на нашата страна като президент това е Първанов, няма значение любовчийските му изпълнения - добър и можещ , а двете шаврантии Йотова и Нинова смешни и жалки
Потребител · 19:39 · 21.01.2017
Праг на бедност 200лв или 500лв
Потребител · 00:28 · 22.01.2017
@Потребител Цифрата няма значение, а колко е покупателната спосбност, ако ти дадът 500 и инфлацията ги е изяла може да имаш по малко от 200 лв покупателна спосбност
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 2Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент