Нинова: Искаме оставката на правителството на Борисов за погрома над здравеопазването

Нинова: Искаме оставката на правителството на Борисов за погрома над здравеопазването  | StandartNews.com

"БСП за България" искаме оставката на правителството на Бойко Борисов за погрома над здравеопазването в България, заяви председателят на ПГ на левицата и на БСП Корнелия Нинова при представянето на мотивите за внесения вот на недоверие към кабинета.

Вотът на недоверие е за последните две години от управлението, но Борисов управлява България последните десет, посочи тя и отбеляза, че за това време той е сменил девет здравни министри и осем управителя на Националната здравноосигурителна каса.

Лидерът на БСП посочи, че в този период парите за здраве се увеличават непрекъснато и днес достигат близо 9 млрд. лева, но 4 млрд. от тях българските граждани плащат от джоба си. Нарушено е гарантираното в Конституцията право на безплатно здравеопазване, коментира тя. Плащате за избор на екип, за медицински изделия, за консумативи, над масата и под масата, изреди Нинова.

В резултат на това управление зравеопазването вече не е и достъпно, коментира лидерът на БСП. По думите й 80 процента от болниците са в три големи града. Една родилка трябва да пътува от Свищов до Велико Търново 80 километра, даде пример тя. Общинските болници фалират, те дължат около 500 млн. лева. Пред затваряне са болниците във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Нова Загора, Девин, но до тях и в дворовете на областните болници изникват печеливши частни структури, посочи Нинова. "За 10 години докарахте системата до там, че достъпно и безплатно трябва да замените с връзки и с пари", обърна се тя към управляващите.

Корнелия Нинова отбеляза, че БСП иска оставката на правителството и заради лекарствената политика, липсата на кадри, както и заради предложената от управляващите здравна реформа. Тя посочи, че в представения проект от управляващите няма секторни политики, има единствено механизъм за увеличаване на приходите в здравната каса чрез допълнително натоварване на българските граждани с още плащания.

Лидерът на БСП отбеляза, че правителството не плаща в пълен размер здравните вноски на деца, пенсионери и държавни сулжители и е най-неизправният платец в здравната система. Освен това не връща и 1,5 млрд. лева от здравните вноски, взети от правителството "Борисов 1".

Алтернатива има и ние от "БСП за България" я предлагаме, заяви Корнелия Нинова и открои акценти от нея - премахване на търговския статут на лечебните заведения, детайлно остойностяване на медицинските дейности и на труда на медицинските специалисти, изграждане на системата на регионален принцип, недопускане на демонополизацията на НЗОК, диференцирано ДДС върху лекарствата и медицинските изделия.

Лидерът на БСП поздрави лекарите с днешния им професионален празник и ги призова да бъдат активни участници в разговорите и във вземането на решения за бъдещето на здравната система.

От БСП поискаха премиерът Борисов да присъства по време на разискванията по вота. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че министър-председателят е на посещение в Брюксел, но духом е тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай